Meteorologii anunta ca riscul producerii avalanselor in masivele Fagaras si Bucegi, la peste 1.600 de metri altitudine, este insemnat, din cauza stratului nou de zapada care nu are aderenta la straturile mai vechi, informeaza News.ro. La Balea Lac, in Muntii Fagaras, stratul de zapada depaseste 110 centimetri si continua sa ninga, fiind prognozate precipitatii care pot depasi 15 litri pe metru patrat.

Muntii Fagaras (2016)Foto: AGERPRES

Potrivit meteorologilor, riscul producerii avalanselor in Muntii Fagaras si Muntii Bucegi, la peste 1.600 de metri altitudine, este de trei pe o scara de la unu la cinci, reprezentand "riisc insemnat".

"Indeosebi pe ramura sudica a masivelor Fagaras si Bucegi se vor depune circa 15 centimetri de zapada proaspata. Va avea rezistenta scazuta si coeziune slaba intre cristale si cu stratul depus zilele trecute care masoara aproximativ 20-25 de centimetri. In profunzime, stratul este relativ consolidat. Pe vai si in zonele adapostite sunt formate depozite mai insemnate de zapada. Pe pantele suficient de inclinate, chiar si la supraincarcari slabe, se pot declansa avalanse de dimensiuni medii si izolat, in functie de conditiile locale, chiar mari, prin dislocuirea straturilor mai vechi", anunta meteorologii.

Potrivit acestora, stratul de zapada masoara 111 centimetri la Balea Lac, 30 la Fundata si Predeal si 35 la Sinaia. In zonele vizate, cerul va fi mai mult noros si pe arii extinse se vor semnala precipitatii mixte la altitudini mai joase si predominant sub forma de ninsoare lapeste 1.800 de metri. Local, cantitatile de apa vor fi insemnate, mai ales pe ramura sudica a masivelor Fagaras si Bucegi unde se pot cumula peste 15 l/mp.

Avertizarea meteorologilor este valabila pana vineri, la ora 20.00.