Doi tineri in varsta de 24 si 26 ani, din Iasi, s-au ratacit vineri, in masivul Ceahlau, si au solicitat telefonic sprijinul salvamontistilor, relateaza Agerpres.

Raul Papalicef, seful Serviciului Salvamont Neamt, a declarat, sambata, ca legatura telefonica a fost foarte proasta si s-a pierdut imediat dupa apelul de ajutor. Totusi, dispecerul a inregistrat faptul ca tinerii se afla intr-o zona deosebit de periculoasa, undeva intre peretii Ocolasului Mic si Jgheabul Ursariei.

"Dupa doua ore de cautari, echipa de interventie i-a gasit blocati pe o brana, deasupra unei prapastii de cateva sute de metri. Dupa ce au fost extrasi si condusi la cabana Dochia, acestia au povestit ca initial au urcat pe traseul Izvorul Muntelui - Poiana Maicilor - Ocolasul Mic si in punctul numit La Viperie nu au mai recunoscut traseul datorita degradarii rezultate in urma ultimei furtuni si a copacilor cazuti. Au facut dreapta confundand poteca cu una din potecile de capra neagra foarte numeroase in acea zona. Dupa un timp, cand poteca s-a pierdut si atat deasupra cat si dedesubt erau pereti impresionanti de stanca de sute de metri inaltime si adancime, au realizat ca sunt intr-o situatie disperata. Au incercat sa sune de mai multe ori dupa ajutor, dar datorita zonei stancoase nu au gasit decat tarziu o urma slaba de semnal", a declarat Raul Papalicef.

Dupa ce au reusit sa comunice cu salvatorii montani, cei doi au ramas pe o brana intre stanci unde au fost gasiti de echipa de interventie.

In urmatoarea perioada, Salvamont Neamt va incepe lucrarile de degajare a traseelor afectate de ploile abundente si de vantul care a doborat mai multi copaci pe trasee.