Sase persoane au fost ranite, dintre care trei grav, in urma exploziei urmate de un incendiu care s-a produs, joi seara, la o fabrica de paine din Brasov. Incendiul a fost stins, iar alte 5 din cele 11 persoane aflate in cladire au iesit nevatamate. Deflagratia s-ar fi produs din cauza nerespectarii concentratiei pulberilor de faina emanate in spatiu inchis, potrivit primelor cercetari la fata locului, a declarat primarul Brasovului, George Scripcaru.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE (vineri 15:34) Vel Pitar informeaza ca informatiile aparute in presa potrivit carora explozia s-ar fi produs la fabrica sa de paine sunt eronate, adaugand ca deflagratia a avut loc la moara societatii Sapte Spice, aflata in apropiere.

UPDATE 00.05 Primarul George Scripcaru: Cauza probabila a exploziei de la Brasov, nerespectarea procedurilor in timpul productiei

Primarul municipiului Brasov, George Scripcaru, a declarat jurnalistilor, dupa ce a discutat cu pompierii aflati la locul exploziei, ca din primele verificari este posibil ca explozia sa se fi produs din cauza nerespectarii conditiilor de prelucrare a fainii, transmite Mediafax.

"Se pare ca explozia s-a produs din cauza pulberilor emanate de la faina care era in proces de productie, corelate cu ventilatia care nu a fost dimensionata la capacitatile specifice calitatii de faina prelucrata", a spus Scripcaru.

Potrivit specialistilor, in cazul in care, daca nu sunt indeplinite anumite conditii in timpul procesului de productie, in spatiu inchis vaporii de la faina care ajung la o anumita temperatura pot produce o explozie.

Totusi, cauzele producerii exploziei sunt in curs de investigare, iar reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Brasov sunt rezervati in a oferi, la ora actuala, o cauza probabila.

Dintre cele sase persoane care au ajuns la spital, trei persoane au fost internate la sectia de Chirurgie plastica cu arsuri pe corp, doua sunt in stare mai grava dupa ce au suferit arsuri ale cailor aeriene si sunt internate la Terapie Intensiva, iar barbatul scos de sub daramaturi se afla, de asemenea, internat la ATI cu arsuri pe corp si politraumatisme in urma prabusirii.

"Cea de-a sasea persoana, care a ramas prinsa sub daramaturi, a suferit politraumatisme, arsuri si a fost intubata. Era cazuta de la o inaltime de aproximativ 15 metri si a ramas prinsa sub un planseu. S-a coborat la ea cu corzi si cordite pentru a o salva", a spus capitanul Ciprian Sfreja, purtatorul de cuvant al ISU Brasov.

UPDATE 23.40 Seful Inspectiei Muncii a dispus o expertiza a INSEMEX Petrosani in explozia de la Brasov

O echipa de specialisti de la INSEMEX Petrosani va face o expertiza in cazul exploziei din Brasov, a declarat pentru Mediafax inspectorul general de stat de la Inspectia Muncii, Nicolae Dantes Bratu, dupa ce a ajuns la locul deflagratiei.

Sursa citata a precizat ca, la ora actuala, echipa de specialisti de la INSEMEX Petrosani este deja pe drum spre locul exploziei din Brasov.

Inspectorul general de stat a precizat ca INSEMEX Petrosani va investiga evenimentul din punct de vedere al cauzelor producerii exploziei.

"Am dispus o expertiza INSEMEX Petrosani, iar echipa de acolo este deja pe drum. Avand in vedere ca au fost accidentate sase persoane in acelasi timp si din aceleasi cauze, evenimentul se incadreaza in accident colectiv de munca", a explicat Bratu.

Specialistii de la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INCD-INSEMEX) Petrosani investigheaza, alaturi de reprezentantii altor institutii, si cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de vinerea trecuta, de la Club Colectiv, din Capitala, soldat cu 32 de morti si aproximativ 200 de raniti. INSEMEX Petrosani, infiintat in anul 1949, este specializat in efectuarea cercetarilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru medii potential explozive si/sau toxice.

UPDATE 22.40 Banicioiu si Arafat nu se mai deplaseaza la Brasov (surse)

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si secretarul de stat in MAI Raed Arafat nu se mai deplaseaza la Brasov intrucat in urma evaluarilor s-a constatat ca s-au luat toate masurile care se impuneau in cazul exploziei care a avut loc joi seara la o fabrica de paine, iar situatia este sub control, au precizat pentru Agerpres surse guvernamentale.

Prefectul Brasovului, Mihai Mohaci, a spus, joi seara, la Digi 24, ca in urma exploziei s-a intervenit operativ cu 12 masini de pompieri si 12 masini de ambulanta si SMURD si a mentionat de asemenea ca nu a mai fost necesara declansarea planului rosu, deoarece mai putin de zece persoane au fost afectate de acest accident.

"S-au mobilizat toate fortele, au fost chemati doctorii de acasa, toate spitalele din zona au fost in stare de alerta. La ora actuala, sigur, alerta a incetat pentru ca numarul de persoane cu probleme este sub zece. Nu am avut probleme si nu a fost necesara o interventie din alta parte, din alt judet", a mai aratat prefectul.

Pe de alta parte, surse guvernamentale sustin ca ministrul Rovana Plumb a dispus o ancheta a Inspectiei Muncii in acest caz.

UPDATE 22.25 Angajatul fabricii din Brasov unde a avut loc explozia a fost scos si va fi dus la spital

Ciprian Sfreja de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Brasov a declarat pentru Mediafax ca barbatul cazut intr-un buncar de faina in urma deflagratiei a fost scos de echipele de interventie, el fiind in stare de semiconstienta. Potrivit sursei citate, barbatul are arsuri si politraumatisme si a fost intubat, la ora transmiterii stirii ambulanta in care se afla acesta fiind in drum spre spital.

UPDATE 22.00 Sef ISU Brasov: Incendiul a fost stins, 5 din cele 11 persoane aflate in cladire au iesit nevatamate

Incendiul produs in urma exploziei de la fabrica de paine din Brasov a fost stins, iar in momentul producerii deflagratiei in cladire se aflau 11 persoane, cinci dintre acestea scapand nevatamate, a declarat seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Brasov, Stelian Rechitean, citat de Mediafax.

Rechitean a declarat ca in corpul de cladire unde a avut loc explozia se aflau in total 11 persoane, una dintre acestea nefiind angajat al unitatii de panificatie, ci venit din exterior cu treaba, cel mai probabil pentru a lua faina.

Potrivit sursei citate, dintre cei 11 oameni aflati in cladire, cinci au fost raniti, fiind preluati de ambulante si transportati la Spitalul Judetean Brasov, cinci au scapat nevatamati, iar unul a cazut intr-un buncar de faina adanc de 15 metri.

Rechitean a spus ca, la ora actuala, incendiul a fost stins si ca pompierii intervin pentru scoaterea persoanei prinse sub daramaturi, aceasta comunicand cu salvatorii.

"In acest moment, incendiul a fost stins, nu mai exista pericol de extindere. Situatia este sub control", a spus Rechitean.

Seful ISU Brasov a precizat ca doi dintre cei cinci raniti sunt in stare mai grava, fiind dusi la Sectia de Terapie Intensiva a spitalului, adaugand insa ca toti sunt constienti.

Potrivit sursei citate, la locul exploziei s-a intervenit cu 12 autospeciale cu apa si spuma si cu 12 ambulante si SMURD, pe plan local. El a mai spus ca a fost instituit planul rosu in conditiile in care erau mai mult de zece persoane implicate in acest caz.

Stelian Rechitean a declarat ca deocamdata nu se cunosc cauzele deflagratiei, dar s-a format o echipa operativa care le va cerceta.

Cladirea unde s-a produs explozia are cinci etaje si a fost afectata partial in urma deflagratiei.

La fata locului se afla primarul municipiului Brasov, George Scripcaru, si prefectul judetului Brasov, Mihai Mohaci.

UPDATE 21.07 Premierul interimar Sorin Cimpeanu i-a trimis la locul exploziei pe ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si pe secretarul de stat in Ministerul de Interne, Raed Arafat, informeaza B1 TV.

UPDATE 21.05 Pompierii intervin la aceasta ora cu noua autospeciale cu apa si spuma pentru stingerea incendiului, iar la fata locului se afla, in total, 12 ambulante si SMURD, transmite Mediafax.

Ciprian Sfreja, din cadrul ISU Brasov, a declarat ca unul dintre cei cinci raniti in explozie transportati la spital este in stare foarte grava.

La randul sau, secretarul de stat Raed Arafat a precizat ca patru dintre raniti au arsuri de 10%, iar unul are arsuri de 40%.

In urma exploziei, foarte multe cioburi s-au imprastiat in curtile caselor aflate in jurul cladirii unde a avut loc deflagratia.

"Echipele pompierilor lucreaza la fata locului. Exista suspiciunea ca sunt persoane aflate sub daramaturile de la etajul 1, unde a fost explozia. La nivelul Brasovului a fost declansat planul rosu si a fost ridicat nivelul de interventte la maximum. Au fost alertat forte din judetele Covasna, Prahova si se pregatesc si din Mures daca numarul victimelor va creste. De asemenea, au fost pregatite trei elicoptere, iar daca va fi nevoie vor fi trimise pentru a fi transportati pacienti in alte spitale", a declarat Arafat.

UPDATE 21.00 Mai multe echipe de interventie s-au format pentru a cauta alte persoane care ar fi putut fi surprinse de explozia produsa la moara fabricii de paine, din Brasov, a declarat Ciprian Sfreja, din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Brasov, potrivit Mediafax.

Angajatii fabricii de paine erau in schimbul al doilea, iar la ora actuala nu se cunoaste numarul exact al persoanelor care se aflau in cladire la momentul producerii exploziei urmate de incendiu.

UPDATE 20.53 "Incendiul a fost localizat, nu mai exista focare, dar pompierii intervin pentru salvarea unei persoane prinsa sub daramaturi", a declarat purtatorul de cuvant al ISU Brasov, Ciprian Sfreja.

"Interventia este dificila, in conditiile in care aceasta persoana a cazut de la etajul 4 in interiorul cladirii, si se incearca ajungerea la ea cu ajutorul corzilor", a mai precizat el.

UPDATE 20.50 Ministerul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, la B1 TV: "Sunt persoane ranite transportate la spital, sunt la triaj la Unitatea de Primiri Urgente. Nu stim deocamdata numarul de raniti, au fost transportati cinci. Toata lumea este mobilizata acolo, interventia este in desfasurare si nu se stie deocamdata numarul de victime".

UPDATE 20.45 Primarul Brasovului, George Scripcaru, intr-o interventie telefonica la B1 TV: "Sunt in incinta fabricii alaturi de Pompieri, SMURD, Politie si echipaje de la gaz. Este posibil ca in interiorul fabricii sa mai fie inca 5 - 10 persoane. S-a intervenit. Speram sa nu mai existe alte victime. Cele 5 persoane gasite au fost transportate la spital. Impactul a fost la cladirile din zona. Nu exista victime care se aflau in exteriorul intreprinderii. Se fac analize la in acest moment".

Totodata, George Scripcaru a spus ca fabrica a fost privatizata si ca aceasta trebuie sa indeplineasa toate conditiile de sigurata. "De la intrare, pana la sisteme din interiorul ei".

UPDATE 20.30 Raed Arafat a declarat pentru Mediafax ca cinci persoane ranite in explozie au fost transportate la spital.

El a precizat ca a fost activat "cod rosu" de interventie si ca spitalele din judetele Brasov si Covasna sunt pregatite sa primeasca raniti.

Arafat a mai spus ca sunt pregatite si doua elicoptere care vor prelua, la nevoie, raniti.

Potrivit informatiilor de la fata locului, o a sasea persoana este cautata printre daramaturi.

La ora transmiterii acestei stiri, incendiul, extrem de violent, nu a fost stins.

O explozie puternica urmata de un incendiu a izbucnit, joi seara, in apropierea stadionului din Brasov, in timpul unui meci din Liga a II-a, transmite Mediafax.

Mai multe echipaje de pompieri si SMURD s-au indreptat spre locul exploziei produse la fabrica de paine, situata in apropierea stadionului Tineretului.

Flacarile uriase au fost surprinse in direct de camerele video de la stadionul FC Brasov.

Joi seara, pe stadionul din Brasov, in spatele caruia se afla fabrica de paine unde a avut loc explozia, se desfasura meciul intre echipele de fotbal FC Brasov si CSM Ramnicu Valcea din Liga a II-a de fotbal.

Digisport.ro relateaza ca explozia s-a produs in ultimele minute ale partidei, in spatele tribunei a doua de la Stadionul Tineretului si a fost surprinsa de camere in timpul transmisiunii in direct. Vezi video cu explozia.

O explozie urmata de un incendiu s-a produs joi seara la o fabrica de paine din Brasov, informeaza Digi24, care precizeaza ca, din primele informatii, sunt cel putin trei raniti. Potrivit Digi24, fabrica apartine Vel Pitar.

Patru echipaje ISU si un echipaj SMURD sunt la fata locului.

Potrivit postului de stiri, fabrica se afla in imediata apropiere a unui stadion, unde se desfasura la acel moment un meci de fotbal intre formatiile FC Brasov si CSM Ramnicu Valcea. Din cauza exploziei, meciul a fost suspendat.

Se actualizeaza.