Ceaiul pregatit la inceputul acestei saptamani pentru copiii internati la Spitalul de Pediatrie din Pitesti, dar care nu a mai fost distribuit intrucat un medic a constatat ca avea un gust intepator continea detergent, au aratat analizele toxicologice facute la solicitarea DSP Arges, transmite Mediafax.

Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Arges, medicul Sorina Hontaru, a declarat pentru Mediafax ca probe din ceaiul pregatit pentru copiii internati la Spitalul de Pediatrie din Pitesti au fost trimise pentru analize la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici", fiind efectuate doua buletine toxicologice.

Potrivit lui Hontaru, buletinul de analiza toxicologica facut pentru droguri, pesticide, insecticide si medicamente a iesit negativ, in timp ce al doilea buletin de analiza, facut pentru alte substante, a aratat prezenta in ceai a unor ioni de fosfat si carbonat, substante care se folosesc in detergent, aceeasi analiza indicand absenta ionilor de amoniu.

Concluzia, ca urmare a acestor buletine de analiza, este aceea ca in ceaiul copiilor a fost pus, cel mai probabil, detergent in loc de zahar, a precizat reprezentantul DSP Arges.

Hontaru a spus ca nu se stie deocamdata cine din spital a facut aceasta greseala, urmand ca persoana responsabila sa fie identificata in urma anchetei interne care a fost deschisa la spital.

Conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Arges a facut un control la Spitalul de Pediatrie din Pitesti si a dispus analize toxicologice pe probe din ceaiul pregatit in bucataria spitalului, dupa ce a fost sesizata ca acesta avea un gust intepator si exista suspiciunea ca, in loc de zahar, in bautura care urma sa fie distribuita copiilor internati a fost pusa o alta substanta.

DSP a fost sesizata cu privire la aceasta situatie de catre reprezentanti ai spitalului dupa ce, luni, un medic a gustat din ceaiul care urma sa fie distribuit copiilor si a constatat ca acesta avea un gust intepator. In urma acestei constatari, ceaiul nu a mai fost distribuit sutelor de copii internati in spital.

Directorul DSP Arges, Sorina Hontaru, declara, marti, ca, imediat dupa ce au fost anuntati, reprezentantii DSP au facut un control in Spitalul de Pediatrie si nu au gasit in bucatarie nicio substanta periculoasa. De asemenea, ea preciza ca "in ceea ce priveste conditiile igienico-sanitare in spital nu a fost gasita nicio deficienta".

Intrebata daca este adevarat ca una dintre ipoteze este aceea ca cineva ar fi pus din greseala fosfat in ceaiul pentru copii, directorul DSP Arges spunea: "Am auzit si eu aceasta varianta, dar eu si echipa mea nu am gasit nimic in bucatarie care sa indice acest lucru".

Sorina Hontaru spunea ca probe din ceai au fost sigilate si trimise pentru analiza toxicologica la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici" din Bucuresti si ca s-a dispus, de asemenea, o ancheta interna la spital, urmand ca managerul sa ia masurile care se vor impune in functie de concluziile acestei anchete.

Politia Arges a fost, de asemenea, instiintata cu privire la incidentul de la Spitalul de Pediatrie.

"In acest moment, se asteapta rezultatul expertizei toxicologice si in functie de acest rezultat se va stabili cu certitudine daca este vorba despre o fapta penala si se va stabili incadrarea juridica a faptei", declara, marti, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Arges, Madalin Zamfir.