Doi militari americani s-au accidentat, marti, dupa ce au sarit cu parasuta in timpul unui exercitiu comun romano-american desfasurat in Poligonul Smardan din judetul Galati, ei fiind transportati cu ambulante la Spitalul Militar de Urgenta, transmite Mediafax.

In Poligonul Smardan, din judetul Galati, a avut loc, marti, un exercitiu la care au participat militari americani din Brigada 173 Aeropurtata si Regimentul 2 Cavalerie si militari romani de la Brigada 282 Mecanizata.

In cadrul exercitiului, circa o suta de soldati americani au fost parasutati din aeronave care au survolat Poligonul Smardan.

Exercitiul nu a fost lipsit de incidente deoarece, dupa ce au fost parasutati, doi militari s-au accidentat si au fost transportati cu ambulantele la spital, primele informatii indicand ca unul ar fi suferit o fractura la un picior, iar celalalt s-ar fi accidentat la coloana vertebrala.

Purtatorul de cuvant al structurilor americane prezente la exercitiu, capitanul Ben Hall, a spus ca militarii americani au fost dusi la Spitalul Militar de Urgenta din Galati, fara a oferi date despre starea lor de sanatate.

Prezent la eveniment, ministrul Apararii, Mircea Dusa, a vorbit despre importanta organizarii unor astfel de exercitii in contextul masurilor de securitate stabilite la summitul din Tara Galilor pentru flancul estic al NATO si UE.

"Anul acesta, in planul de instruire am planificat peste 330 de exercitii. Unele dintre ele le vom organiza impreuna cu partenerii nostri din NATO, dar mai ales cu partenerul nostru strategic, militarii din SUA. Astazi (marti - n.r.), in Poligonul Smardan din judetul Galati este organizat acest exercitiu cu trupe aeropurtate, organizat in comun cu SUA, si care asigura atat pregatirea militarilor nostri, dar si a militarilor americani. Credem ca aceste exercitii sunt binevenite si ele fac parte din masurile stabilite la summitul din Tara Galilor, de a asigura o prezenta permanenta, prin rotatie, a militarilor NATO pe flancul estic al NATO si UE", a spus Mircea Dusa.

Comandantul fortelor armate terestre americane din Europa, generalul locotent Ben Hodges, a apreciat buna colaborare dintre militarii romani si cei americani, amintind si situatia din zona estica, odata cu anexarea Crimeii de catre Rusia.

"Zona de antrenament de aici, de la Smardan, arata ca o zona extraordinara, abia astept ca soldatii SUA care vor fi aici alaturi de alti aliati sa continue sa se antreneze cu fortele Romaniei. Asta inseamna alianta care lucreaza impreuna si acesta este cel mai important lucru. Conditiile de securitate se schimba aici, in zona Marii Negre, si vedem ocupatia ilegala a Crimeii de catre Rusia. Este foarte important, ca alianta, sa stam impreuna, sa putem raspunde acestei agresiuni. Este foarte important si aceste exercitii sunt o parte foarte importanta a angajamentelor noastre. Multumesc ministrului Dusa, generalului Ciuca si celorlalti care ne-au ajutat sa fim aici. Conducerea Armatei de aici este extraordinara si ma bucur ca lucram impreuna", a afirmat Ben Hodges.

Totodata, el a spus ca are foarte mare incredere in soldatii romani, amintind ca acestia au luptat alaturi de militarii SUA in Afganistan, dar si in alte operatiuni.

La randul sau, seful Statului Major General al Armatei Romane, generalul locotenent Nicolae Ciuca, a afirmat ca exercitiul de la Smardan este foarte important pentru continuarea procesului de realizare a nivelului de interoperabilitate intre armata romana si cea americana.

"Am reusit sa realizam un plan prin care sa punem laolalta toate elementele comune de comanda si control si, de asemenea, sa punem de comun acord procedurile de operare intre structurile de parasutisti si cele care actioneaza terestru", a afirmat Ciuca.

El a adaugat ca, in luna aprilie, la Poligonul Smardan se va defasura un alt exerctiu, la care vor participa militari romani, americani, din Marea Britanie, dar si din Republica Moldova.