Meteorologii avertizeaza ca riscul de producere de avalanse este unul insemnat in Muntii Bucegi si pe versantul nordic al Fagarasului, unde, la peste 2.000 de metri altitudine, in judetul Sibiu, la Balea Lac se inregistreaza cel mai mare strat de zapada din tara, de 2,28 metri, conform datelor transmise Agerpres.

In ultimele 24 de ore, stratul de zapada a crescut cu 17 centimetri, in Masivul Fagaras, la Balea Lac, si cu 20-24 de centimetri in Muntii Fagaras. Vineri, la ora 14.00, stratul de zapada masura 2,28 metri la Balea Lac, 98 de centimetri la Varful Omu, 85 de centimetri la Sinaia, 39 de centimetri la Fundata si 38 de centimetri la Predeal.

Turistii care si-au propus sa isi petreaca urmatoarele 24 de ore in zonele turistice din masivele Bucegi si Fagaras sa se astepte la noi ninsori, vant si ceata.

La altitudini mai mari de 1.800 de metri, in Bucegi si Fagaras, peste placile de vant existente s-a depus un strat de pana la 25 centimetri de zapada proaspata, cu rezistenta scazuta, fara aderenta la stratul vechi. Chiar si la supraincarcari slabe, stratul putin stabil de la suprafata poate aluneca cu usurinta peste stratul preexistent, iar la supraincarcari mari se pot rupe si placile vechi de vant. Spontan sunt posibile curgeri si avalanse de suprafata.

Risc insemnat de avalansa inseamna risc de gradul trei pe o scara de la unu la cinci.