Avalansa care s-a produs sambata la Balea Lac, in Muntii Fagarasului, a surprins doi salvamontisti, care au supravietuit si sunt constienti, fiind transportati la spitalul din Sibiu, relateaza Agerpres.

Cei doi salvamontisti patrulau pe munte, alaturi de alti doi, care i-au scos din zapada. Specialisti nivologi au precizat pentru Agerpres ca este posibil ca cei doi salvamontisti sa fi fost prinsi de o avalansa, din cauza unei asa-numite "placi de vant". In ultimele zile, la Balea Lac a fost vant puternic, care a format niste placi subtiri deasupra zapezii, care cel mai posibil s-a rupt cu usurinta si astfel cei doi au fost ingropati in zapada.

Conform ISU Sibiu, cei doi salvamontisti, cu varsta de 23, respectiv 28 de ani, au fost adusi de la peste 2.000 de metri altitudine, de la Balea Lac la Balea Cascada, cu telecabina. De la Balea Cascada, au fost preluati de ambulante SMURD, pentru a-i transporta la Sibiu. Din primele evaluari, cei doi salvamontisti nu au traumatisme vizibile, conform ISU.

Initial, seful Salvamont Sibiu, Adrian David, a chemat in ajutor elicopterul SMURD de la Targu-Mures, insa ulterior acesta a fost intors la baza.

Primele informatii aratau ca avalansa ar fi surprins turisti, insa cei ingropati in zapada erau doi salvamontisti.

In weekenduri, la Balea Lac se afla foarte multi turisti, atrasi in mare parte de singurele constructii de gheata din Romania, dar si de practicarea sporturilor de iarna, pe partii ce nu sunt amenajate, mult mai periculoase.

Sambata, meteorologii avertizau ca exista un risc moderat, de gradul doi din cinci, de producere de avalanse, in zona unde s-a pornit avalansa. La Balea Lac stratul de zapada masoara 165 centimetri.

Este pentru prima data in acest an cand la Balea Lac se declanseaza o avalansa care surprinde oameni in ea. Cazul celor doi salvamontisti prinsi in avalansa, fiind in patrulare, fara sa fie intr-o misiune de salvare, este unul rar in ultimii ani la Balea Lac.