Hepatita A, cunoscuta si sub numele de "boala mainilor murdare", a fost confirmata serologic la 33 de persoane din cartierul Simileasca din municipiul Buzau, fiind vorba de copii si adolescenti cu varste intre 1 si 16 ani, anunta Agerpres. Dintre acestia, 23 sunt internati in spital.

Primul caz a aparut in 19 septembrie, insa boala a fost asociata cu o alta afectiune, fapt ce a impiedicat diagnosticarea si tratarea, favorizand raspandirea acesteia.

"Gradul de sanitatie a zonei este de inalt risc epidemiologic, la fel si gradul de receptivitate a populatiei, in locatia respectiva habitand un numar de peste 500 de persoane, din care 200 copii", a precizat DSP Buzau intr-un comunicat de presa.

Potrivit directorului executiv al DSP Buzau, dr.Daniela Dumitru, toti copiii si adolescentii din comunitate au fost testati serologic.

"Au fost efectuate dezinfectii la domiciliile copiilor imbolnaviti, precum si in colectivitatile frecventate de acestia, au fost demarate actiunile de imunoprofilaxie specifica adresata copiilor contacti directi, in paralel cu investigarea serologica a contactilor receptive, au fost initiate actiuni de educatie sanitara si instruire cu privire la conduita in vederea limitarii imbolnavirilor. De asemenea, 78 de elevi ai Scolii nr. 14 din Simileasca au fost vaccinati impotriva hepatitei A. Deocamdata s-au primit 100 de doze de vaccin de la Ministerul Sanatatii, urmand ca, in scurt timp, sa se mai primeasca alte 100 de doze", a mai spus sursa citata.