Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au amanat marti, pentru 7 octombrie, pronuntarea deciziei definitive in dosarul Rompetrol, anunta Agerpres.

La ultimul termen al procesului, din 9 septembrie, un procuror DIICOT a solicitat judecatorilor incetarea procesului penal impotriva lui Dinu Patriciu, ca urmare a decesului acestuia.

De asemenea, reprezentantul DIICOT a anuntat ca doua infractiuni de care sunt acuzati Sorin Rosca Stanescu si Sorin Pantis s-au prescris.

Dosarul Rompetrol se afla in faza de apel, dupa ce, in anul 2012, Tribunalul Bucuresti i-a achitat pe Dinu Patriciu, Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Iulian Florin Aldea, Elena Cerasela Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Miclaus, Elena Albu si Gabriela Anghelache.

La 8 septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT pentru savarsirea a sapte infractiuni: delapidare, spalare de bani, asociere la savarsirea de infractiuni, manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, dezvaluire de informatii privilegiate, spalare de bani si initiere sau constituire a unui grup infractional organizat.

Procurorii sustin ca, in calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu si-a insusit, in mod repetat, in perioada septembrie 1999 - noiembrie 2001, suma de 85 de milioane USD izvorata din Acordul EPSA si cuvenita bugetului de stat si pe care a traficat-o in interesul Rompetrol International Ltd si The Rompetrol Group BVB Olanda.

In rechizitoriul Parchetului, se arata ca Dinu Patriciu a transferat in mod succesiv fondurile SC Rompetrol SA, in suma de 85 de milioane USD, pe care le administra in baza Acordului EPSA, prin incheierea de contracte de cesiune de creante, imprumut si novatie intre firmele din cadrului grupului Rompetrol, cu intentia de a ascunde si disimula originea ilicita a acestora.

Potrivit anchetatorilor, Dinu Patriciu s-a asociat cu Philip George Stephenson, Alexandru Bucsa, Petrica Grama si John Hamilton Works in vederea savarsirii infractiunilor de delapidare si spalare de bani.

Dinu Patriciu, in calitate de reprezentant al grupului Rompetrol, a organizat si coordonat operatiunile de tranzactionare a actiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA (cu simbol RRC), prin intermediul unor conturi apartinand unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, in scopul influentarii si mentinerii unui nivel artificial al pretului de deschidere si tranzactionare.