Trei persoane au murit si alte patru au fost ranite, sambata noapte, in urma unui incendiu izbucnit intr-un restaurant din centrul municipiului Constanta, focul, care a afectat o cladire cu doua etaje in care mai functionau un pub si un cazino, fiind stins de pompieri dupa mai mult de cinci ore, relateaza Mediafax.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) "Dobrogea", focul a izbucnit la restaurantul Beirut din centrul Constantei, in jurul orei 22.40, flacarile extinzandu-se cu rapiditate in toata cladirea in care se aflau cateva zeci de persoane. In imobilul respectiv mai functiona un cazino, iar la etaj era amenajat un pub in care se defasura un concert rock.

La fata locului s-au deplasat noua echipaje ale ISU Dobrogea, pompierii reusind sa stinga focul dupa o interventie care a durat mai mult de cinci ore.

In urma incendiului, trei fete, angajate ca dansatoare la restaurant, au murit, iar patru persoane au suferit arsuri si intoxicatii cu fum, fiind duse la spital. Una dintre victime, care a suferit arsuri grave, a fost transportata cu o aeronava SMURD la Spitalul de Arsi din Bucuresti.

Trupurile celor trei fete au fost gasite carbonizate intr-un vestiar al localului.

Pana in prezent nu se stie ce a declansat incendiul, care se pare ca ar fi pornit in partea din spate a restaurantului.

Focul a distrus complet restaurantul si a provocat avarii mari cazinoului si pub-ului aflat la etaj.

Pe perioada interventiei pompierilor, politistii au blocat traficul rutier in zona.

UPDATE 1: Tanara adusa la Spitalul de Arsi din Capitala in urma incendiului din Constanta, in stare critica

Tanara adusa de urgenta in Capitala in urma incendiului produs sambata seara in Constanta este internata la Spitalul de Arsi, in stare critica, avand arsuri si la nivelul cailor respiratorii, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al unitatii medicale.

"Pacienta, in varsta de 19 ani, nu prezinta probleme din cauza arsurilor de pe suprafata corupului, insa intoxicatia cu fum si arsurile de la nivelul cailor respiratorii pot duce la complicatii", a precizat purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, medicul Adrian Stanculea.

Reprezentantul unitatii medicale a mai spus ca tanara este, in prezent, intubata, stare ei fiind critica.

Potrivit reprezentantilor Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, un barbat, ranit si el in incendiu, se afla in stare mai grava, el fiind internat in sectia de terapie intensiva, in timp ce o femeie si un pompier de la ISU Dobrogea, ambii intoxicati cu fum, au primit ingrijiri medicale in spital, iar apoi au fost lasati sa plece acasa.

UPDATE 2: ITM verifica daca tinerele moarte in incendiu erau angajate cu forme legale la restaurant

Inspectorii de munca din Constanta au inceput verificarile in cazul incendiului izbucnit, sambata noapte, intr-un restaurant din centrul orasului, pentru a stabili daca tinerele care au decedat erau angajate cu forme legale in local.

Inspectorul sef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Constanta, Marian Becheanu, a declarat duminica, pentru Mediafax, ca institutia a inceput verificarile in cazul incendiului produs la un restaurant din oras, urmand sa stabileasca daca cele trei tinere decedate erau angajate cu forme legale.

Astfel, inspectorii de munca vor verifica daca numele fetelor se regasesc in registrul electronic al angajatilor, in caz contrar urmand sa fie luate masuri.

Doua dintre cele trei tinere decedate aveau 22 de ani si erau din Constanta, respectiv Costinesti, iar cea de-a treia avea 23 de ani si era din Mangalia.

Pe contul de Facebook al tinerei din Mangalia scrie ca aceasta lucra la restaurantul respectiv din anul 2008.

Parchetul Judecatoriei Constanta si Politia au deschis anchete in acest caz.

UPDATE 3: Victimele au murit dupa ce s-au prabusit cu podeaua mansardei localului

Cele trei dansatoare care au murit in incendiu s-au prabusit cu podeaua mansardei, in timp ce isi schimbau tinutele pentru spectacolul pe care il sustineau, scrie Agerpres. Reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Dobrogea au declarat pentru Agerpres ca dintre cele trei victime, numai una a fost gasita carbonizata de catre pompieri.

A patra dansatoare, cea care a fost ranita grav si care a fost transportata cu un elicopter SMURD la un spital din Bucuresti, apucase sa coboare scara din lemn a restaurantului inainte de prabusirea plafonului dintre parter si mansarda. "Cand a fost gasita de pompieri, fata le-a spus acestora ca sus mai erau alte persoane", au afirmat oficiali ai ISU.

In urma incendiului restaurantul libanez Beirut a ars in totalitate. Flacarile s-au extins si la alte doua localuri - Cazinoul Vegas si Legendary Pub.

Unul dintre clientii care se aflau la pub-ul aflat in aceeasi cladire cu restaurantul Beirut, Sorin Lucian Ionescu, afirma ca desi pompierii au venit repede la fata locului, din cauza masinilor parcate neregulamentar si a vantului interventia a fost ingreunata.

"Eram la bar, cand am vazut ca iese fum de sub tejghea si de langa mixer. Mirosea a mancare. Am vazut ca se ingroase fumul si am coborat in ordine, fara panica. Zece minute mai tarziu, scara pe care doar coborasem se facea scrum. Casele din spatele clubului ardeau deja. Dupa jumatate de ora, focul a izbucnit si mai tare. Pompierii au venit imediat, de vreme ce au sediul la 200 metri, dar s-au descurcat greu din cauza masinilor parcate aiurea (...) si a vantului puternic", a scris el pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 4: Trei dintre tinerele care lucrau la restaurant nu erau angajate cu forme legale

Trei dintre tinerele care lucrau la restaurantul libanez nu erau angajate cu forme legale, doua avand contractele expirate, iar a treia neavand niciun act incheiat cu angajatorul, informeaza Mediafax.

Seful Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Constanta, Eugen Bola, a declarat ca una dintre cele patru tinere avea contract de munca incheiat pe o intreprindere individuala, urmand sa se stabileasca daca este vorba de firma care detine localul respectiv sau alta societate.

Alte doua tinere aveau contractele de munca expirate in toamna anului trecut, iar cea de-a patra nu avea niciun fel de act incheiat cu angajatorul.

Inspectorii de munca urmeaza sa se intalneasca, luni, cu administratorul restaurantului, pentru a verifica documentele societatii, iar in cazul in care vor fi gasite nereguli, vor fi luate masurile care se impun, a precizat Eugen Bola.

Pana in prezent, oamenii legii nu au stabilit cauza izbucnirii incendiului, insa una din variantele luate in calcul este cea a producerii unui scurtcircuit.