O familie din Cluj a ramas inzapezita, duminica, pe DN67C - Transalpina in zona Tartarau unde a ajuns cu autoturismul, desi drumul este inchis in aceasta perioada din cauza stratului de omat care masoara pana in 20 de centimetri, fiind nevoie de interventia jandarmilor montani pentru salvarea lor.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Alba, maior Cosmin Jurcovet, a declarat, pentru Agerpres, ca in urma unui apel primit la 112, un echipaj de la Postul Montan Sugag, aflat in zona Domeniului Schiabil Sureanu, s-a deplasat pana in zona in care a ramas inzapezit autoturismul in care se aflau un barbat, o femeie si o fetita, care intentionau sa ajunga in Obarsia Lotrului. Masina a fost condusa pana la Oasa, soferul urmand, cel mai probabil, sa fie sanctionat de politisti pentru ca nu a tinut cont de restrictia de a circula pe acest drum inchis traficului in perioada de iarna.

De altfel, la sfarsitul lui ianuarie, accesul pe drumul national care face legatura intre Transilvania si Oltenia a fost blocat cu parapeti de beton dincolo de cabana Oasa, spre Ranca, tocmai pentru a nu mai permite soferilor 'iubitori de adrenalina' sa se aventureze pe Transalpina pe timp de iarna.

In decembrie, mai multi soferi s-au ales cu amenda de sute de lei si cu permisul de conducere suspendat pe cate 60 de zile, dupa ce nu au tinut cont de restrictia de a circula pe un sector de drum inchis, semnalizata corespunzator, in mai multe locuri, prin indicatoare rutiere de cate doi metri.

Transalpina este inchisa pe timp de iarna aproape pe toata lungimea. Drumul face legatura intre Transilvania si Oltenia, de la Sebes, judetul Alba, pana la Bengesti, judetul Gorj. Pana in prezent, drumul lung de 148 de kilometri a fost asfaltat pe cea mai mare parte, dar nu au fost finalizate lucrarile de reabilitare. Soseaua ajunge la o altitudine record de 2.107 metri, pe Varful Papusa.

Se pare ca drumul a fost construit in timpul romanilor, avand o importanta strategica, si a fost modernizat in perioada interbelica, in timpul lui Carol al II-lea, fiind cunoscut si ca "Drumul Regelui".