Meteorologii au anuntat, duminica, instituirea unui cod rosu de viscol pentru Buzau, Braila si sudul judetului Vrancea, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). Potrivit televiziunilor de stiri, este pentru prima data cand se instituie cod rosu de viscol in Romania.

viscolFoto: HotNews / DP

Astfel, codul intra in vigoare la orele 15:00 si este valabil pana la orele 21:00.

Potrivit ANM, in acest interval se va semnala ninsoare abundenta, puternic viscolita si troienita, vizibilitate redusa spre zero. Viteza vantului la rafala va depasi 70...80 km/h. Observatii: la ora 13.00, in zona avertizata stratul de zapada deja depus masura in medie 40 cm, iar viscolul puternic dureaza de peste 36 de ore.

Dupa expirarea acestei avertizari, zonele vor ramane in continuare sub cod portocaliu.

"In jurul orei 15.00 meteorologii spun ca se intrunesc cele trei conditii de emitere de Cod Rosu. In jurul orei 13.00 calculeaza cand se depasesc 50 cm in 24 de ore, viteza vantului este foarte mare si intensitatea caderii de zapada este suficient de mare sa se indeplineasca toate aceste conditii, vor emite in urmatoarea jumatate de ora un Cod Rosu pentru Buzau, nordul judetului Braila si sudul judetului Vrancea. Acest Cod Rosu va fi intre ora 15.00 si 21.00, dupa care Codul Portocaliu pentru aceasta zona ramane in vigoare pana maine dimineata. Dupa ora 9.00 maine dimineata, Dobrogea si Moldova vor ramane sub Cod Galben pana maine dupa-masa", a spus Ion Sandu, directorul ANM.

Pe de alta parte, judetele Mehedinti, Gorj, Valcea, Arges, Olt si Dolj ies, duminica seara, de sub codul galben.