Magistratii Curtii Supreme l-au condamnat, vineri, pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul in care este acuzat ca l-a favorizat pe Nicolae Popa, fostul sef al FNI. La ultimul termen al procesului, Sorin Ovidiu Vintu a declarat ca acest dosar este o razbunare din partea actualului presedinte Traian Basescu.

Sorin Ovidiu Vintu (foto arhiva)Foto: Agerpres

"In opinia mea, acest dosar a fost unul strict politic. In 2009, am sustinut cu toata puterea mea indepartarea actualului presedinte. Nu am reusit si acum platesc facturile, iar una din facturi este acest dosar", le-a spus Vintu magistratilor.

Omul de afaceri a mai adaugat ca Nicolae Popa a stat 10 ani in Indonezia si s-a intretinut singur, acesta castigand bani din turnee de popice.

"Miza acestui dosar nu a fost una juridica, si doar o razbunare pentru ca eu am facut lucruri care nu-mi erau permise. Am ajuns sa fiu supus unei represiuni care depaseste puterea de rezistenta psihica a unei persoane normale", a mai spus Sorin Ovidiu Vintu.

El s-a aratat deranjat si de 'campania de presa' pe care au desfasurat-o joi procurorii de la Parchetul General, care l-au adus la audieri cu mandat pe motiv ca a incercat sa fuga din tara. Vintu considera ca aceasta campanie are menirea de a pune presiune pe judecatorii de la ICCJ, iar el sa fie condamnat in acest dosar.

"Ma veti condamna astazi, dar nu o veti face pentru ca am incalcat vreo lege, ci pentru ca asa trebuie", si-a incheiat Vintu declaratia.

Pe 2 octombrie 2012, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vintu la 2 ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de favorizarea infractorului.

In acelasi dosar, soferul sau Alexandru Stoian a fost condamnat la 1 an si 6 luni cu suspendare, iar omul de afaceri Octavian Turcan a primit un an de inchisoare cu suspendare. Decizia a fost mentinuta de Curtea de Apel Bucuresti, ajungand la instanta suprema in faza de recurs.

Pe 12 octombrie 2010, procurorii Parchetului General l-au trimis in judecata pe Vintu sub acuzatia ca i-ar fi trimis in Indonezia mai multe sume de bani fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI.

Procurorii sustin ca in perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010 Sorin Ovidiu Vintu i-ar fi transmis lui Nicolae Popa doua transe, de 50.000 de euro si 20.000 de euro.

Suma ii era necesara lui Nicolae Popa pentru a se ascunde in scopul de a nu fi descoperit de autoritatile indrituite sa puna in executare mandatul european de arestare emis pe numele sau pentru executarea pedepsei de 15 ani inchisoare la care fusese condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva si executorie.

Procurorii sustin ca Sorin Ovidiu Vintu ar fi identificat si modalitatile concrete de transfer menite sa previna identificarea tranzactiilor si a persoanelor implicate in aceste operatiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 de euro ar fi fost pus in executare de Octavian Turcan.

De asemenea, pe 11 noiembrie 2009, Vintu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, ar fi transmis o alta transa, de 20.000 de euro, suma ce urma a fi folosita pentru plata diferitelor servicii de Nicolae Popa, mai spun procurorii.

Potrivit acestora, dupa ce Nicolae Popa a fost arestat in Indonezia, pe 2 decembrie 2009, Vintu si Alexandru Stoian ar fi desfasurat actiuni de sprijinire a lui Nicolae Popa cu scopul ingreunarii procedurii de extradare a acestuia in Romania. Sprijinul s-ar fi concretizat in demersuri de ingreunare a procedurilor de extradare, pentru a-l scapa pe condamnat de inchisoare si a-l ajuta sa ramana in Indonezia.

UPDATE 01.15 Sorin Ovidiu Vintu a fost dus in arestul Politiei Capitalei

Sorin Ovidiu Vintu a fost dus in Arestul Central al Politiei Capitalei, unde va petrece aceasta noapte, informeaza Mediafax.

Dupa pronuntarea sentintei, vineri seara, Tribunalul Bucuresti a emis un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea pe numele lui Sorin Ovidiu Vintu, potrivit unui comunicat al Politiei Romane.

Mandatul a fost pus in aplicare de Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Ilfov, Vintu avand domiciliul in acest judet.

El a fost dus in Arestul Central al Capitalei, unde va petrece aceasta noapte, urmand, conform procedurilor, sa fie incarcerat la Penitenciarul Rahova pentru perioada de carantina de 21 de zile. Totodata, Administratia Penitenciarelor urmeaza sa ii stabileasca regimul si locul de detentie in cel mult o luna.