Peste 200 de masini asteapta la rand de mai multe ore, vineri seara, in Punctul de Trecere a Frontierei Albita, pe sensul de intrare in tara, dupa ce Autoritatea Nationala Vamala a introdus reguli noi pentru cei care intra in Romania dinspre Republica Moldova, coada intinzandu-se pe sute de metri.

Introducerea unor noi reguli pentru cei care tranziteaza punctele de trecere a frontierei spre Romania din tarile care nu sunt in spatiul Uniunii Europene a creat un adevarat haos in Vama Albita, cea mai importanta de pe granita de est a Romaniei, transmite Mediafax.

Peste 200 de masini sunt la rand de ore intregi in asteptarea soferilor si a pasagerilor de a intra in Romania, in conditiile in care toti cei care tranziteaza Vama Albita sunt obligati sa completeze un formular nou, in care trebuie sa mentioneze toate bunurile din bagaje introduse in tara.

In pofida aglomeratiei, doar doi vamesi sunt responsabili cu introducerea datelor din formular in calculatoarele conectate la baza nationala a Autoritatii Nationale Vamale.

"Este o bataie de joc cum nu va puteti imagina. Am inaintat cinci metri in trei ore, in conditiile in care sunt cate trei masini pe rand, iar coada a ajuns pana pe podul de peste Prut. Trebuie sa trecem in acel formular daca avem un buchet de flori, un pliculet de cinci grame de zahar, un kilogram de fasole si asa mai departe. Cred ca, in sfarsit, s-a terminat cu evaziunea fiscala din Romania. In ritmul in care se merge, pot sa spun ca as fi norocos daca trec granita maine dimineata", a declarat, vineri, pentru Mediafax Catalin Popa, oficial al echipei de fotbal FC Vaslui.

Reprezentantii Directiei Regionale Vamale Iasi nu au putut preciza cand se va sfarsi aglomeratia din Vama Albita, sustinand ca lucrurile vor merge mai greu in aceasta perioada, pana cand se va constitui o baza de date.

"Toti pasagerii care intra in Romania sunt introdusi intr-o baza de date cu continutul bagajelor pentru a se putea monitoriza mai bine produsele care se vand pe piata neagra. Cand vor trece a doua oara prin vama, lucrurile se vor simplifica. De aceea, pot sa va spun ca ceea ce se intampla acum in Vama Albita este o chestiune de moment", a precizat purtatorul de cuvant al Directiei Regionale Vamale Iasi, Liana Vasiliu.

Potrivit acesteia, copiii, gravidele si persoanele cu diverse afectiuni medicale vor avea prioritate la tranzitarea punctului de trecere a frontierei.

Potrivit unui ordin al presedintelui ANAF care a intrat in vigoare vineri si care prevede ca pot fi aduse doua pachete de tigari, un litru de alcool, un litru de ulei sau un kilogram de zahar, o persoana poate introduce in tara, din afara UE, tigari, alcool sau alimente o singura data pe saptamana.

Masurile sunt incluse intr-un ordin al presedintelui ANAF, cu circuit intern, privind aprobarea instructiunilor referitoare la anumite categorii de bunuri care pot fi introduse in tara de calatori in bagajele personale, si au dus la o perioada mai mare de asteptare la controlul vamal, intrucat presupun completarea unei declaratii.

La frontierele externe ale comunitatii europene (Serbia, Ucraina si Republica Moldova) se vor aplica instructiuni speciale de control vamal asupra mai multor bunuri introduse de catre calatori pe teritoriul Romaniei, in bagajele personale, pe lista de 22 de produse aflandu-se produse din tutun, bauturi alcoolice, carburant, flori si plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahar rafinat, faina, tarate, fructe si legume proaspete.

Astfel, incepand de vineri o persoana poate introduce, o singura data la sapte zile, cel mult doua pachete de tigari, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahar si 15 kilograme de faina.