Doua persoane, tata si fiu, au fost atacate, duminica dimineata, de o ursoaica, in localitatea damboviteana Varfuri, in timp ce se aflau intr-un grajd din gospodarie, la fata locului ajungand doua echipaje medicale, relateaza Mediafax.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Dambovita, Eduard Telea, la fata locului au intervenit doua echipaje medicale, unul de la SMURD si unul de la Serviciul Judetean de Ambulanta, care au acordat ingrijiri medicale victimelor.

"Din primele date rezulta ca tatal a suferit o plaga la mana, iar baiatul acestuia are zgarieturi. Ambii sunt constienti si au fost preluati de catre echipajele medicale SAJ si SMURD, care ii vor tranporta la spital. Incidentul ar fi avut loc, conform relatarilor victimelor, in momentul in care aceasta ursoaica cu pui a coborat din padure in gospodaria oamenilor, aflati in grajd, iar acestia probabil ca au incercat sa o alunge, dar ursoaica aflata probabil in cautare de hrana i-a atacat", a declarat purtatorul de cuvant al ISU Dambovita, Eduard Telea.

Barbatul de 45 de ani a povestit ca el si fiul sau, de 19 ani, se aflau in grajdul din gospodarie pentru a hrani animalele, iar la un moment dat au fost atacati de ursoaica.

"Avem rani la maini, dar e bine ca am scapat cu viata. Ne-am dus spre grajd ca sa dam mancare la animale si atunci, in fata grajdului, ne-a atacat si ne-a muscat ursoaica. Am asmutit cainele care nu era legat, avem mai multi caini, dar ceilalti erau legati, am vrut sa ne refugiem in grajd, a fost o lupta cu animalul, a mea si baiatului meu, dar am avut noroc cu cainele care a alungat-o. Asa ne-am salvat. Apoi am sunat la 112", a declarat barbatul.

Cei doi raniti au fost transportati la Spitalul Orasenesc din Pucioasa, starea lor fiind stabila.

Incidentul a fost anuntat la Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Dambovita, careia ii apartine padurea din zona, iar vanatorii urmeaza sa vina intervina pentru alungarea ursoaicei de langa zona locuita a comunei Varfuri, situata la 30 de kilometri de municipiul Targoviste.

UPDATE 1: Un alt barbat a fost atacat de urs in localitatea Varfuri

Un barbat de 58 de ani din comuna damboviteana Varfuri a fost ranit duminica de un urs, dupa ce in cursul diminetii alte doua persoane, tata si fiu, au fost atacati de urs in aceeasi localitate, anunta Agerpres.

Conform purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dambovita, Alexandra Niculae, cel de-al doilea incident a avut loc in jurul orei 13.00. Barbatul era intr-o livada cand a fost atacat de animal. Incidentul a fost anuntat la 112 si un echipaj al Ambulantei s-a deplasat pentru a acorda primul ajutor.

Barbatul a fost transportat la Spitalul Judetean Targoviste. Ulterior, medicii au decis sa solicite un elicopter SMURD pentru a-l transfera pe barbat la Spitalul Floreasca din Bucuresti.

"Nu stim la acest moment cat de grave sunt ranile. Evaluarea medicala se va face la spital, dar din primele informatii viata barbatului nu este in pericol", a declarat purtatorul de cuvant al IJP Dambovita, Alexandra Niculae.

Cel mai probabil barbatul din Varfuri a fost atacat de acelasi urs care a mai ranit, duminica dimineata, doua persoane din aceeasi localitate.

Echipe mixte din politisti si vanatori s-au constituit, dupa ce a avut loc primul incident, pentru a alunga ursul din zona satului Varfuri.

UPDATE 2: Prefectul de Dambovita: Se poate ajunge pana la impuscarea animalului daca nu se mai poate face nimic

Prefectul judetului Dambovita, Victor Sanda, a declarat ca padurarii urmeaza sa stabileasca daca cele trei persoane din localitatea Varfuri au fost atacate de acelasi urs, precizand ca "se poate ajunge pana la impuscarea animalului daca se impune si nu se mai poate face nimic".

Potrivit prefectului de Dambovita, angajati de la Directia Silvica, jandarmi si padurari se afla in localitatea Varfuri, unde trei persoane au fost atacate de urs duminica, transmite Mediafax.

El a spus ca a urmeaza sa se stabileasca daca cei trei au fost atacati de acelasi urs, precizand ca daca va fi necesar "se poate ajunge pana la impuscarea animalului".

"I-am chemat pe cei de la Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, care au fondul de vanatoare in administrare. Sunt si cei de la Directia Silvica si jandarnii de la IJJ Dambovita care ne vor ajuta. Poate are rabie ori a fost doar omul de vina, nu stim. Ursii sunt atrasi de mirosul merelor, al fructelor in general, vom afla de ce se comporta asa si, daca este vorba de aceeasi ursoaica, de ce a atacat a doua oara. Toti paznicii de vanatoare si padurarii vor ramane in zona. Am luat legatura cu doamna ministru Rovana Plumb si se poate ajunge pana la impuscarea animalului daca se impune si nu se mai poate face nimic. Se pare ca ursul ar fi parasit arealul in care era supus la o presiune, se pare ca ar fi fost alungat de la o stana, de la Breaza, si a ajuns la Varfuri. O sa vedem daca se confirma aceasta situatie, numarul ursilor este insa foarte mare in zona, trebuie facut ceva in acest sens", a declarat prefectul judetului Dambovita, Victor Sanda.

De asemenea, seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Dambovita a spus ca deocamdata nu se crede ca ursul este turbat.

"Deocamdata nu credem ca este turbat, fiind o ursoaica cu doi sau trei pui, o ursoaica cu pui este vorba de instinctul de mama, dar bineinteles ca o sa verificam daca este vorba de rabie", a declarat directorul DSVSA Dambovita, Sandu Tolea.

UPDATE 3: AJVPS Dambovita: Ursul care i-a atacat pe barbatul de 45 de ani si pe fiul sau a fost provocat

Ursul care i-a atacat duminica dimineata pe barbatul de 45 de ani si pe fiul acestuia, in localitatea damboviteana Varfuri, a fost provocat, sustin reprezentantii Asociatiei Judetene de Vanatori si Pescari Sportivi Dambovita, fapt confirmat si de rudele celor doua victime.

Potrivit reprezentantilor Asociatiei Judetene de Vanatori si Pescari Sportivi (AJVPS) Dambovita, in cazul barbatului de 45 de ani si al fiului acestuia de 19 ani, ursoaica ar fi devenit agresiva doar dupa ce s-a simtit in primejdie, in conditiile in care avea pui, transmite Mediafax.

"Sigur a fost provocata aceasta ursoaica. Ganditi-va ca ea este cu pui, doi sau trei dupa cum relateaza oamenii, altfel nu se explica de ce a atacat. Este fondul nostru de vanatoare, intr-adevar, si am mai avut astfel de evenimente. Noi si ieri (n.r. - sambata) am avut actiuni de indepartare a animalelor salbatice, preventiv. Sunt asa zisele "batai" prin care vanatorii fac zgomote pentru indepartarea animelelor salbatice. Am anuntat incidentele la ITRSV si ramanem in zona cu tot personalul. Nu stim daca a coborat sau nu dupa mancare, dar faptul ca aceasta era insotita de pui este un element care arata ca ea poate deveni periculoasa daca este provocata", a declarat directorul AJVPS Dambovita, Cristian Stan.

De asemenea, reprezentantii AJVPS Dambovita mai spun ca daca aceeasi ursoaica l-ar fi atacat si pe cel de-al treilea barbat, atunci este posibil ca acest lucru sa se fi intamplat intrucat animalul si-ar fi pierdut puii.

Rudele primelor doua victime spun ca, la un moment dat, ursoaica se afla in zona cotetului de porci, barbatul de 45 de ani si cainele sau plecand in urmarirea acesteia.

"Ursoaica a plecat, a dat sa fuga. Barbatul meu, in mod instinctiv a dat sa o alunge, iar ursoaica, vazand ca se duc barbatul meu si cainele ciobanesc spre ea, s-a intors, i-a rupt hainele si l-a muscat de mana. Fiul meu cand a vazut ca taica-su este incoltit si nu avea cu ce sa-l ajute, a luat toporul sau lopata, nici eu nu stiu prea bine, si in acel moment s-a intors spre baiat. Va dati seama ce am simtit eu ca mama cand am vazut ursoaica peste fiul meu. Ce sa va mai spun, a fost groaznic", a declarat sotia barbatului.

Primarul din localitatea Varfuri spune ca oamenii din comuna sunt obisnuiti cu atacurile ursilor, fiind insa pentru prima data cand sunt atacati localnici, si considera incidentele drept "un semnal de alarma".

"Suntem obisnuiti de mult cu ursii, nu este prima data cand ursul ataca la Varfuri, dar este prima oara cand se lasa cu oameni raniti. Pana acum am avut doar animale luate din gospodarii de catre urti si mancate. Ce s-a intamplat acum este un semnal de alarma", a declarat primarul Petre Iuga (PDL).

Cel de-al treilea barbat atacat de urs a fost adus cu un elicopter SMURD la Spitalul Floreasca din Bucuresti, avand fracturi la brate si la bazin, precum si muscaturi pe toata suprafata corpului. Elicopterul a aterizat pe velodromul din incinta stadionului Dinamo, iar pacientul a fost preluat de o salvare si transportat la spital, aflat in apropiere.