Pedepse mergand de la un an, unele cu suspendare, si pana la zece ani de inchisoare au fost pronuntate miercuri la Paris impotriva a 22 de cetateni romani anchetati intr-o afacere de proxenetism descrisa drept "dincolo de comun" de acuzare, scrie AFP.

Tribunalul corectional a pronuntat de asemenea interdictii definitive de intrare pe teritoriul Frantei si confiscarea bunurilor sechestrate.

Acuzatii, barbati si femei, anchetati pentru "proxenetism agravat, trafic de fiinte umane si conspiratie", au fost condamnati pentru ca au obtinut beneficii materiale din prostitutia a aproximativ 50 de femei, printre care mai multe minore.

Mai multi acuzati au fost declarati nevinovati la principalul cap de acuzare, trafic de fiinte umane.

Tinerele femei se prostituau in Paris, Bois de Boulogne sau pe Bulevardele Maresalilor, "in conditii sordide", intr-o logica de "abator", dupa cum a denuntat procurorul Marie Lawrysz, in rechizitoriu.

Ele erau obligate sa munceasca pana la 10 ore pe zi, inclusiv cand erau insarcinate, iar prezervativele folosite erau numarate pentru a le supraveghea activitatea.

Printre acuzati figurau mai multe femei, prostituate devenite proxenete, care asigura rolul de "bancheri" pentru repatrierea banilor in Romania.

Cateva zeci de mii de euro ar fi fost stransi astfel si folositi in special pentru cumpararea de case.

Singura victima constituita in parte civila in acest proces, Luminita, o tanara de 23 de ani, a salutat "o mare victorie". "Acum vreau sa-mi continui viata, vreau sa intorc o pagina, sa-mi gasesc un loc de munca, sa ma ocup de micul meu copil, de sotul meu", a declarat ea.

Dupa ce a crescut intr-un orfelinat din Romania, a fost violata si a ramas insarcinata cu clientul sau. Proxenetul sau, condamnat la opt ani de inchisoare si la plata unor despagubiri de 100.000 de euro. Proxenetul sau a recunoscut acest copil pentru a impiedica orice tentativa de fuga.

"Ma insulta, ma batea, doar asta a facut, si imi lua banii", a adaugat tanara femeie.

Avocatii au anuntat ca vor face recurs.