Dunarea a depasit, luni, la Calafat cota de inundatie, circulatia pe fluviu defasurandu-se cu viteza redusa si restrictii de tonaj, armatorii fiind anuntati ca debitul crescut si curentii pun in pericol navele si incarcatura, transmite Mediafax.

In zona Gruia, cotele Dunarii au ajuns la 646 de centimetri, aproape de cota de inundatie care este de 700, in timp ce la Calafat s-a depasit cu doi centimetri cota de inundatie de 600, aceasta fiind de 602 centimetri.

Directorul Capitaniei Zonale Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba, a declarat luni, pentru Mediafax, ca nivelul Dunarii a depasit cota de inundatie la Calafat si este aproape de cota de inundatie la Gruia, fapt ce a impus restrictii de circulatie pe fluviu.

"Se diminueaza cu mult viteza de inaintare pentru amonte si creste pentru aval, ceea ce este un pericol pentru nave in ceea ce priveste influenta curentilor asupra stabilitatii navelor. Am luat masuri, navele sunt anuntate, isi reduc barjele la marimea si tonajul care le permit sa circule cu o viteza limita de sase kilometri pe ora, asa este data regula de navigatie pentru zona Cazanelor, unde sunt zonele periculoase si unde am avut accidente cu pierderi de marfa si nave", a explicat Ghiba.

Potrivit sursei citate anterior, daca in conditii normale un impingator are sase barje cu incarcatura, in conditiile actuale se transporta doar doua barje.

Potrivit purtatorului de cuvant al Sistemului de Gospodarire a Apelor Romane Mehedinti, Magda Dinca, tendinta Dunarii este de usoara crestere pana in jurul datei de 20 martie, cand este prognozat un debit de 11.000 de metri cubi pe secunda, urmand ca dupa aceasta data sa fie in usoara scadere la 10.700 - 10.800 de metri cubi pe secunda.