Barbatul care a impuscat, in 26 noiembrie 2012, un tanar cu un Kalasnikov a fost prins la Moscova, atacatorul fiind cetatean moldovean, a anuntat, joi, seful Politiei Romane, Petre Toba, citat de agentia Mediafax. Autoritatile romane au declansat procedura de extradare a lui Vitalie Proca din Moscova.

Vitalie Proca, in varsta de 33 de ani, a fost prins miercuri dupa-amiaza la Moscova, cu sprijinul Politiei din Rusia, Italia, Moldova si Scotland Yard, el fiind cautat dupa ce in primavara anului trecut pe teritoriul Marii Britanii a comis o fapta similara, a precizat oficialul Politiei Romane.

In acelasi timp, pentru prinderea acestuia, au colaborat la nivel national Politia Capitalei, SRI, Directia Operatiuni Speciale, Directia de Investigatii Criminale din IGPR si Interpol.

Moldoveanul este acuzat de tentativa de omor calificat si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, pe numele sau fiind emis un mandat international de arestare preventiva din 18 ianuarie 2013.

Autoritatile romane au declansat procedura de extradare a lui Proca din Moscova, pentru a fi cercetat in Romania.

Proca este cercetat pentru tentativa de omor asupra unui barbat, care a fost gasit impuscat in cap si in piept, in seara de 26 noiembrie 2012, pe strada Ion Mortun, intr-un autoturism marca Audi, cu numere de Bulgaria.

"La data de 26 noiembrie 2012, procurori criminalisti din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si ofiteri ai Serviciului Omoruri din cadrul DGPMB au fost sesizati cu privire la faptul ca pe str. Ion Mortun, sector 3, au fost trase mai multe focuri de arma asupra unei persoane, care a fost transportata la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca unde a fost supusa unei interventii chirurgicale", informeaza, joi, Parchetul Capitalei.

Prin rezolutia din data de 17 ianuarie 2013 a Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, "s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de numitul Vitalie Proca, in varsta de 33 de ani, cetatean moldovean, sub aspectul savarsirii infractiunilor de tentativa de omor calificat si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, retinandu-se ca, la data de 26 noiembrie 2012, a executat mai multe focuri de arma cu pistolul mitraliera AK 47 asupra victimei I.M.¬ care isi parca autoturismul in parcarea de resedinta ¬ dupa care, observand ca victima nu a decedat, a coborat din autoturism si, folosind pistolul Makarov pe care il avea asupra sa, a executat mai multe focuri de arma in directia victimei".

In 18 ianuarie 2013, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a dispus punerea in miscare a actiunii penale si, totodata, a solicitat instantei de judecata sa dispuna arestarea preventiva in lipsa a inculpatului Proca Vitalie, precum si emiterea unui mandat de arestare european si a unui mandat de urmarire internationala, propunerea fiind admisa in aceeasi zi.