O parte a angajatilor CFR Calatori au declansat o greva spontana, miercuri dimineata, nemultumiti ca nu si-au primit integral salariile pe luna decembrie 2012, directorul companiei, Stefan Roseanu, afirmand ca vor fi gasite solutii astfel incat disconfortul creat calatorilor sa fie redus, informeaza Mediafax. Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA confirma printr-un comunicat remis HotNews.ro ca, incepand cu ora 7.00 angajatii Regionalelor Bucuresti, Craiova, Cluj; Iasi, Galati si Constanta au declansat un protest spontan, prin incetarea activitatii, din cauza intarzierii cu o zi a platii salariului (lichidarea) pe luna decembrie. Pana la ora 8.00, la nivelul celor 6 regionale CF, 89 de trenuri nu au fost expediate din statii.

UPDATE (ora 12:08): Reprezentantii administratiei au instiintat federatiile sindicale din cadrul CFR ca angajatii vor primi joi cea de a doua transa salariala aferenta lunii decembrie.

UPDATE (9:35): Angajatii CFR au reluat circulatia trenurilor.

UPDATE (9:40): Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu: Salariile restante vor fi platite astazi sau maine, cei responsabili pentru aceasta situatie vor pleca acasa. Ceea ce pot sa fac este sa fac toate demersurile posibile pentru ca oamenii sa isi primeasca banii cat mai repede.

"Compania Nationala de Cai Ferate cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat de acest eveniment si recomanda publicului calator ca inainte de efectuarea calatoriei sa solicite informatii despre intarzierile care se inregistreaza in traficul feroviar la statiile si agentiile CFR din Bucuresti si din tara", se mai arata in comunicat.

Directorul CFR Calatori, Stefan Roseanu, a declarat ca din informatiile pe care le are in unele zone angajatii au incetat spontan lucrul la ora 7.00, precizand ca acum este verificata situatia.

"Vom intra in dialog cu angajatii, sa vedem ce revendicari au. Speram ca disconfortul creat calatorilor sa fie redus", a spus directorul companiei.

El a mai afirmat ca "de principiu" trenurile vor intra in garile mari si nu vor opri pe camp.

El a spus ca nu are o situatie exacta a trenurilor care sunt afectate.

Intrebat despre plata salariilor, Roseanu a precizat ca au existat probleme privind achitarea integrala a acestora pentru luna decembrie si ca salariile au fost platite in proportie de 70-75%, iar pana joi dimineata vor fi achitate integral salariile si la CFR Calatori si la infrastructura.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat ca a convocat conducerile CFR Calatori si CFR Infrastructura pentru a vedea cine e responsabil de intarzierea platii salariilor angajatilor, precizand ca va cere premierului sa verifice cheltuielile fiecarei companii, iar responsabilii vor plati.

Fenechiu a declarat ca la aceasta ora a convocat conducerile companiilor CFR Calatori si CFR Infrastructura pentru a vedea cine este responsabil de intarzierea de o zi - o zi si jumatate a platii salariilor.

El a spus ca nu are atributii, dar ca va cere premierului sa verifice cheltuilile fiecarei companii din subordinea Ministerului Transporturilor.

"Am suspiciunea ca se platesc cu prioritate alte cheltuieli, si nu salariile. Este responsabilitatea patronului, care in acest caz este statul, ca daca oamenii muncesc sa fie platiti", a spus Fenechiu.