Actorul Serban Ionescu a incetat din viata miercuri seara, la Spitalul Floreasca, a declarat pentru Mediafax directorul unitatii medicale, Radu Macovei. Serban Ionescu a fost internat marti la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, in sectia de Terapie Intensiva, dupa ce starea lui s-a agravat. Decesul ar fi survenit in jurul orelor 23:30. "Serban Ionescu a fost internat marti in spital. Altceva nu putem spune, intrucat doamna care il insoteste are o procura prin care solicita sa nu fie furnizate date despre starea pacientului", a declarat purtatorul de cuvant al Spitalului Floreasca, medicul Bogdan Oprita.

Serban Ionescu (2008)Foto: Agerpres

In 2011 a fost diagnosticat cu borelioza, o boala grava provocata de intepatura unei capuse. Ulterior, Serban Ionescu a primit un nou diagnostic in Germania, cel de scleroza amiotrofica, boala fiind incurabila. In luna august, actorul s-a intors din Germania, iar in septembrie, a fost internat la Spitalul Elias din Capitala.

Scleroza laterala amiotrofica consta intr-o pierdere progresiva a anumitor celule nervoase din creier si maduva spinarii, numite neuroni motori, ce controleaza muschii voluntari, care fac posibila miscarea. Scleroza laterala amiotrofica este o boala progresiva, invalidanta si fatala. Mersul, vorbitul, mancatul, inghititul si alte functii fundamentale ale corpului devin treptat din ce in ce mai dificile si pot provoca diferite alte boli si complicatii.

  • Oana Pellea: "Pentru mine o sa ramana Pelicanu'...studentul cu zambet timid, inalt si ca un argint viu, talentat si iubit de profesorul lui, Amza, ce ne venea in casa, cu respect si iubire. Mi-a fost si o sa-mi fie drag. Dumnezeu sa te odihneasca, Serban Ionescu!"
  • Florin Zamfirescu: "Serban Ionescu a fost un om minunat si un coleg extraordinar. Intr-un fel ma bucur ca a scapat de chin, pentru ca stiu prin ce a trecut".
  • Medeea Marinescu: "Daca exista o raza de lumina, e amintirea lui ca om si a rolurilor pe care le-a lasat in urma , iar o a doua este fiul sau, pe care l-a adorat. O sa am tot timpul amintirea lui frumoasa si luminoasa".
  • Florina Cercel: "Dumnezeu i-a iubit ca i-a luat. Si unul, si celalalt (Iurie Darie n. red.) au avut o suferinta indelungata si nu meritau. Au fost prea buni actori, prea buni oameni, ca sa sufere atat de mult...Un om minunat, un om cu o generozitate extarordinara."
  • Alexandru Arsinel: "E foarte trist cand dispare un mare actor. E cumplit ce s-a intamplat, un mare actor de film si de teatru. Imi pare tare rau de Serban, e cumplit. Imi pare rau pentru ca a fost diagnosticat si nu se putea face mare lucru decat sa asistam cum se topeste."
  • Rodica Popescu Bitanescu: "Ma gandesc ca a suferit atat de mult omul asta. Poate asa trebuia sa se intample pentru sufletul lui, poate si-a spalat multe pacate, poate o sa fie bine pentru sufletul lui, pentru ca a suferit enorm. A fost extrem de vesel, avea simtul umorului ma facea sa cred ca va scapa. A fost un om inteligent, dar uitati cata suferinta pe el. Regret din suflet! O sa spun atat, condoleante familiei! El o sa fie tot timpul in amintirea mea"
  • Cristina Deleanu: "Se duc in nestire unul dupa altul. A fost o boala cumplita, cu sfarsitul acesta tragic... Era un om care ar fi putut sa mai joace, sa mai faca film."
  • Ileana Stana Ionescu: "Sunt profund afectata, dar mai bine ca s-a terminat un chin care nu stiu cui folosea, pe cine satisfacea. Sa-l odihneasca Dumnezeu!"

Scurta biografie

Actorul Teatrului National din Bucuresti s-a nascut pe 23 septembrie 1950 in Corabia. A urmat cursurile Scolii Populare de Arta si dupa patru incercari a intrat la teatru. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica la clasa regretatului Amza Pelea si la terminarea facultatii a fost repartizat la Teatrul din Petrosani unde a interpretat numeroase roluri memorabile pe scena: "Loctiitorul" de Horia Lovinescu, "Pluta Meduzei" de Marin Sorescu, "In cautarea sensului pierdut" de Ion Baiesu.Teatru din Petrosani a fost rampa de lansare pentru acesta. A mai jucat la Teatrul Mic si Teatrul din Sibiu, Teatrul de comedie, Teatrul odeon si Teatrul National Bucuresti.

In 1980 regizorul Mircea Muresan ii incredinteaza rolul vietii sale Ion in ecranizarea romanului "Rascoala - Liviu Rebreanu" in filmul care-i aduce notorietate "Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii". A mai jucat in numeroase productii, precum: "Horea", "Padureanca", "Furtuna in Pacific", "Mircea", "Sobolanii rosii", "Meurtres par procuration Proxy Murders / Meurtres par procuration", "Al matale, Caragiale", "Pacala se intoarce", "Om sarac, om bogat".

A primit Premiul de excelenta al UCIN pe 2002 si Ordinul National "Serviciul Credincios" in Grad de Cavaler, 2002.

Serban Ionescu a fost casatorit cu actrita Magda Catone.

Seban Ionescu in filmul "Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii"

In data de 9 noiembrie 2012 cunoscutul actor Iurie Darie (83 ani) a murit la spitalul Bagdasar-Arseni din Capitala.