Trei fosti angajati ai SRI Timis si un superior al acestora sunt judecati pentru lovituri cauzatoare de moarte si purtare abuziva, de Tribunalul Militar Timisoara, dupa ce superiorul le-ar fi ordonat celor trei sa bata trei persoane care vroiau sa fure fier vechi din curtea institutiei, una dintre acestea decedand in urma bataii primite, scrie Mediafax.

Prim-procurorul Parchetului Militar Timisoara, Radu Ilina, a declarat, luni, ca dosarul a patru fosti angajati ai SRI va fi judecat la Tribunalul Militar Timisoara, primul termen fiind stabilit pentru 29 noiembrie.

Potrivit prim-procurorului, dosarul a fost instrumentat de Parchetul Militar Timisoara, fiind deschis in luna octombrie 2011, dupa ce trei angajati ai SRI ar fi omorat in bataie, la comanda unui superior, un barbat intrat in curtea institutiei cu scopul de a fura fier vechi.

Avocatul a doi dintre fostii angajati ai SRI Timis implicati in acest caz, Calin Staiculescu, a declarat ca cei patru inculpati sunt judecati in libertate pentru lovituri cauzatoare de moarte si purtare abuziva.

"Dosarul se afla in curs de cercetare la un judecator al Tribunalului Militar Timisoara, avand ca prim termen de judecata data de 29 noiembrie 2012. Cei trei angajati ai SRI, Lucian Gurlui, Bogdan Ioan Ghita si Deian Giurgev, au ascultat ordinul superiorului lor, locotonent colonelul in rezerva Camelia Maria Toman. Ea a dat ordin celor trei sa bata trei persoane intrate in curtea SRI cu scopul de a sustrage fier vechi. In urma acestei altercatii, una dintre cele trei persoane a decedat, celelalte doua suferind doar rani usoare", a declarat avocatul.

Dosarul a fost instrumentat de Parchetul Tribunalului Timisoara, apoi a fost preluat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind instrumentat din nou, de aceasta data de Sectia Parchetelor Militare. Aceasta institutie a decis retrimiterea dosarului la Timisoara pentru a fi judecat la Tribunalul Militar.

Potrivit avocatului Calin Staiculescu, inculpatii risca pana la 15 ani de inchisoare in acest caz.

Avocatul Calin Staiculescu a explicat ca atat cei trei angajati ai SRI, cat si superiorul lor au fost trecuti in rezerva, pana la finalizarea procesului.

"Conform legilor, se dispune trecerea in rezerva in cazul in care angajati ai unei institutii cum este SRI sunt anchetati", a explicat Staiculescu.