Un autobuz cu 25 de pasageri s-a izbit, luni, in subteran, de un perete al salinei Praid in timp ce cobora in mina, informeaza Agerpres. Potrivit medicului coordonator SMURD, Cristi Boieriu, 11 persoane au fost ranite; reprezentantii IPJ Harghita anuntasera anterior ca ar fi vorba de nou victime, dintre care trei cu leziuni mai grave.

Toti turistii raniti in accidentul de la Salina Praid, unde un autobuz s-a izbit, in subteran, de peretele minei, sunt transportati la Targu Mures, fie cu elicopterul fie cu ambulantele de multiple victime. Potrivit reprezentantului SMURD, turistii prezinta diverse fracturi si contuzii, dar sunt constienti si nu se afla in risc vital.

"Am vorbit cu colega mea de la fata locului, e medicul de garda de pe elicopter, si mi-a spus ca este vorba de 11 victime si toate vor fi transportate la Targu Mures. Una va fi adusa cu elicopterul si restul cu ambulantele si autospecialele de multiple victime. [...] Niciunul nu se afla in risc vital, in acest moment, toti sunt constienti si prezinta diferite fracturi la nivelul membrelor, fracturi costale, entorse, luxatii dar niciunul nu are viata pusa in pericol imediat", a declarat dr. Cristi Boieriu pentru agentia de presa.

Seful Serviciului Judetean de Ambulanta Harghita, dr. Peter Szilard, declarase si el intr-o prima faza pentru Agerpres ca ar fi fost vorba de 9 victime, dintre care trei cu leziuni mai grave.

Potrivit Mediafax, ranitii au fost scosi din galerie, fiind asteptati la intrarea in salina de cinci ambulante. Persoanele ranite au fost duse la dispensarul din localitatea Praid, unde li se acorda primul ajutor, iar o persoana, ranita cel mai grav, va fi transportata cu un elicopter SMURD la Spitalul Judetean din Targu Mures.

Directorul Salinei Praid, Seprodi Zoltan, a declarat, pentru Agerpres, ca este pentru prima data cand se intampla un astfel de accident. Sepordi a spus ca ia in calcul fie ipoteza ca soferul a adormit la volan, fie ca i s-a facut rau.

"Accidentul s-a produs in subteran, unde autocarul care transporta turisti in salina s-a lovit de zidul minei. Niciodata nu s-a intamplat asa ceva. De aceea ma gandesc ca fie i s-a facut rau, fie a adormit la volan", a afirmat Sepordi Zoltan.

Directorului Ambulantei Judetene Harghita a precizat pentru Mediafax ca persoanele care sunt ranite mai grav au suferit leziuni si fracturi la nivelul membrelor si al coloanei vertebrale.

Primarul statiunii Praid, Bokor Alexandru, a spus ca soferul autobuzului nu a fost ranit grav.

Potrivit reprezentantilor SMURD Targu Mures, "soferul este confuz in momentul de fata, astfel ca nu ne poate da informatii asupra imprejurarilor in care s-a produs accidentul. Dupa spusele colegilor mei, se pare ca soferului i s-ar fi facut rau".

Gheorghe Pop, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Harghita, a declarat ca deocamdata nu poate da detalii despre modul in care s-a produs accidentul din salina Praid, dar ca la ora actuala se fac cercetari la fata locului, mai arata Mediafax.

"La ora actuala, absolut toate persoanele aflate in apropierea accidentului au fost evacuate din tunel. Autobuzul nu a fost avariat atat de grav, astfel ca, desi la fata locului a fost si un echipaj de descarcerare, nu a fost necesara interventia acestuia", a spus Pop.

La randul sau, Incze Miklos, purtatorul de cuvant al IPJ Harghita, a declarat ca soferul ar fi spus ca a avut probleme cu franele si ca a pierdut controlul volanului, iar autovehiculul s-a lovit de un perete al salinei.

Potrivit sursei citate, una dintre ipotezele privind cauzele producerii accidentului este o defectiune tehnica.

"Va fi efectuata o expertiza tehnica si apoi vom putea spune daca a fost o eroare umana sau o defectiune tehnica. Politistii de la Rutier se afla la locul accidentului si fac cercetari", a spus purtatorul de cuvant al IPJ Harghita.

Directorul Salinei Praid, Sepordi Zoltan, a explicat pentru Agerpres ca serviciul de transport al turistilor in subteran a fost externalizat de peste zece ani. Zilnic, cele patru autobuze coboara, fiecare, de cate 30 de ori in salina, fiind pentru prima data cand se intampla un astfel de accident.