Un incendiu de vegetatie uscata a izbucnit, sambata dupa-amiaza, in Parcul National Ceahlau, intr-o zona stancoasa, si exista pericolul ca flacarile sa se extinda la padure, mai ales ca pompierii nu pot interveni din cauza reliefului accidentat, scrie Mediafax. Un alt incendiu a izbucnit in urma cu circa 48 de ore, in urma unui trasnet, in Masivul Bucegi, pe un teren care apartine Casei Regale.

Potrivit conducerii Parcului National Ceahlau, incendiul se manifesta pe o suprafata de cateva sute de metri patrati de vegetatie, intre doua blocuri mari de stanca din zona Poiana Stanilei, la o altitudine de aproximativ 1.700 de metri.

"Deocamdata flacarile au cuprins doar vegetatia uscata de pe piscuri, fara a cuprinde si zona impadurita. Din pacate, pompierii care au urcat si ei pe munte nu pot interveni din cauza reliefului accidentat al zonei. In consecinta, exista pericolul ca incendiul sa coboare spre padure, singura posibilitate de a interveni in momentul de fata fiind imprastierea de apa cu elicopterul", a declarat, sambata dupa-amiaza, directorul Parcului National Ceahlau, Catalin Gavrilescu.

Conform acestuia, incendiul a izbucnit, cel mai probabil, de la efectul de lupa al unui ciob de sticla in razele soarelui.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Neamt, Iulian Jugan, a declarat ca in zona au mers mai multe echipaje de pompieri, insa acestea nu pot ajunge la locul incendiului din cauza terenului accidentat, insa vor ramane acolo pentru a monitoriza focul.

Incendiu de vegetatie in Masivul Bucegi, pe un teren care apartine Casei Regale

O suprafata de aproximativ 2.000 de metri patrati de teren situat la 1.700 de metri altitudine in Masivul Bucegi arde de doua zile, flacarile fiind vizibile din statiunea Busteni, autoritatile neintervenind pentru lichidarea incendiului intrucat zona este foarte abrupta si face imposibila orice interventie.

Purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Prahova, Sorin Vintila, a precizat ca incendiul de pe munte a izbucnit in urma cu doua zile, vegetatia din zona aprinzandu-se in urma unui trasnet.

Vintila a adaugat ca, potrivit estimarilor, a fost cuprinsa de incendiu o suprafata de aproximativ 2.000 de metri patrati si ca locul in care se manifesta incendiul apartine Casei Regale a Romaniei si se afla in administrarea Romsilva.

Reprezentantul Directiei Silvice Prahova a explicat ca flacarile au cuprins vegetatie de pe munte, ca interventia in zona este imposibila inclusiv cu elicopterul si ca autoritatile monitorizeaza focul. Intrebat daca exista riscul extinderii incendiului, Vintila a raspuns ca un astfel de risc ar exista in cazul in care jar aprins rezultat din incendiu aluneca pe munte, pentru ca in zona este un perete stancos abrupt.

Reprezentantul Romsilva a tinut insa sa precizeze ca situatia este "sub control" si ca autoritatile monitorizeaza incendiul.