O ambarcatiune ucraineana, cu patru marinari la bord, a fost indisponibilizata la Sulina de politistii de frontiera ai Garzii de Coasta, dupa ce a fost surprinsa in zona Sfantu Gheorghe pescuind in zona economica exclusiva a Romaniei, relateaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presa remis de Garda de Coasta, politistii de frontiera au desfasurat duminica un plan de actiune privind combaterea braconajului piscicol in zona economica exclusiva a Romaniei, pornind de la o informare primita de la lucratorii SCOMAR, interventia pe Marea Neagra fiind executata cu doua nave maritime de supraveghere din dotarea Garzii de Coasta.

"In jurul orei 05.00, la aproximativ 40 de mile marine travers de localitatea Sfantu Gheorghe din judetul Tulcea, a fost depistata o ambarcatiune sub pavilion Ucraina, care desfasura activitati de pescuit. Politistii de frontiera au somat acustic si vizual ambarcatiunea, care s-a oprit din mars si a permis echipei de abordaj a Garzii de Coasta sa urce la bord. Verificarile au stabilit ca la bordul ambarcatiunii se aflau 4 marinari de cetatenie ucraineana, iar pe punte s-au descoperit plase de pescuit in lungime de aproximativ 5 kilometri si 100 kilograme de peste din specia calcan si rechin", se arata in comunicatul Garzii de Coasta.

De asemenea, in apropierea ambarcatiunii au fost descoperite si alte plase de pescuit cu o lungime de circa un kilometru.

"Navele maritime ale Garzii de Coasta escorteaza in momentul de fata ambarcatiunea ucraineana pana in portul Sulina, la sediul componentei navale din Sulina a Grupului de Nave Constanta, unde va ramane indisponibilizata pana la finalizarea cercetarilor", a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Garzii de Coasta, Marius Niculescu.

Cei patru ucraineni sunt cercetati pentru savarsirea infractiunilor de pescuit in zona economica exclusiva a Romaniei, pescuit cu unelte interzise de lege si fara autorizatie.