Doi copii din Valea Oilor, comuna Baltati, Iasi, au fost raniti dupa ce un proiectil provenind din cel de al II-lea Razboi Mondial a explodat in apropierea lor, informeaza Ziarul de Iasi. Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Iasi, Dan Iamandi, a declarat ca explozia a avut loc intr-o zona in care in trecut au mai fost gasite proiectile provenite din cel de-Al Doilea Razboi Mondial si ramase neexplodate, potrivit Mediafax.

UPDATE 3 Explozia a fost provocata de doua proiectile de mici dimensiuni, lasate pe marginea drumului de muncitorii care lucreaza la drumul comunal. Copii le-au gasit si au inceput sa se joace cu ele.

Prefectul de Iasi spune ca in zona a fost linia frontului în cel de-al doilea razboi mondial, astfel ca este posibil sa mai existe proiectile ramase neexplodate, iar localnicii trebuie sa anunte imediat autoritatile in momentul in care gasesc astfel de obiecte.

UPDATE 2 Proiectilul a fost scos la suprafata in urma unor lucrari, dar nu au fost anuntate autoritatile, transmite Buna Ziua Iasi. Potrivit prefectului de Iasi, Dragomir Tomaseschi, lucrarile vizeaza construirea unui drum in comuna Baltati.

UPDATE Ambii copii au 15 ani. Unul dintre ei a ramas fara o mana si este in stare critica, avand si rani profunde la abdomen, iar cel de-al doilea copil are leziuni grave la picioare, a declarat prefectul de Iasi Dragomir Tomaseschi.

"Copiii mergeau pe jos spre Podisu, s-au jucat, au parasit drumul si au gasit un proiectil, fie l-au aruncat, fie l-au aprins. S-a produs o explozie. Sunt constienti amandoi, dar nu ne pronuntam. Va fi o ancheta mai ampla. Ei se afla in ambulantele de la fata locului. Zona este incercuita si pazita. Aici se lucreaza de cativa zeci de ani de zile. Este o nenorocire. Acest proiectil putea sa iasa oricand. Important era sa fim anuntati la timp si fac apel la oameni sa ne contacteze imediat. Explozii nu am avut, dar am gasit mereu proiectile. Numai ca nu punem mana pe el, anuntam autoritatile si zona este incercuita, iar proiectilele sunt ridicate. Copii provin din familii cu mai multi copii. Ei trebuiau sa fie la scoala. Toti ceilalti copii se aflau in microbuzul scolar, dar nu stim de ce acestia nu se aflau in masina. Vom face toate verificarile. Plecau de la scoala, dar au plecat inainte de terminarea programului. De la scoala pana in locul accidentului este un kilometru si 400 de metri pana la cea mai apropiata casa", a declarat Vasile Astefanei, primarul din Baltati.

Potrivit sursei citate, echipaje ale Ambulantei au ajuns deja la fata locului, iar cei doi copii au fost stabilizati.

La fata locului se afla si echipaje ale ISU si ale Politiei, care au izolat zona.