Un cutremur cu intensitatea de 3,6 grade pe scara Richter s-a inregistrat in Banat, luni seara, la ora 21.56, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului. Seismul s-a produs la o adancime de 6 kilometri.

Cutremur de 3,6 grade in BanatFoto: INFP

Potrivit INFP, epicentrul seismului a fost localizat in apropierea localitatii timisene Topolovatul Mare.

Un alt cutremur de suprafata s-a produs in judetul Timis in urma cu numai doua zile, la o adancime de 7 km, acesta avand o intensitate de 3,1 grade Richter. Seismul a fost resimtit de locuitorii din Timisoara sambata dimineata la ora 07.43.

Acesta a fost primul cutremur care s-a produs chiar la periferia Timisoarei, zonele obisnuite pentru astfel de miscari telurice din judet fiind Banloc-Parta.

"A fost un cutremur minor, noi inregistram foarte multe astfel de miscari ale scoartei pamantului din zona Banatului, dar este neobisnuit faptul ca acesta s-a produs intr-o zona locuita, fiind resimtit de foarte multa lume", a declarat atunci Dan Rau, directorul Observatorului Seismologic Timisoara.

Zona Timisoara-Banloc este mentionata in observatiile de specialitate cu trei evenimente seismice puternice mai recente (cu magnitudini de 5,7 grade in 1959 la Sag-Parta, de 5,5 grade in 1991, la Babloc, si la Mosnita, de 3,2 grade, in anul 2000).

Banatul este cea mai importanta zona seismica a Romaniei in ceea ce priveste activitatea seismica crustala (de suprafata, n.r.) si hazardul seismic asociat cutremurelor de mica adancime locale.