Un puternic seism s-a produs duminica in provincia Van din estul Turciei, anunta agentiile internationale de stiri. Potrivit Institutului american de geofizica (USGS), cutremurul a inregistrat o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter.

Cutremur in Turcia: persoane prinse sub daramaturiFoto: Reuters

UPDATE 7217 morti, potrivit ultimului bilant anuntat luni dimineata de ministerul de Interne. turc.

UPDATE 6: Un nou cutremur de 6,1 grade s-a produs in estul Turciei, la 6 km de orasul Van si la o adancime de 33 km.

UPDATE 5: Potrivit BBC, cel putin 45 de decese au fost confirmate, intr-un singur oras.

UPDATE 4: Autoritatile turce estimeaza ca intre 500 si 1.000 de persoane si-au pierdut viata, anunta CNN Turcia.

"Estimam ca in jur de 1.000 de cladiri sunt avariate si ca numarul pierderilor de vieti omenesti este de ordinul sutelor. Ar putea fi intre 500 si 1.000 de morti", a declarat intr-o conferinta de presa directorul Observatorului seismologic turc Kandilli, Mustafa Erdik.

Echipele de salvare se lupta sa scoata persoanele prinse sub cladirile daramate in orasul Van si in localitatile invecinate situate pe malurile lacului Van, din apropiere de granita cu Iranul.

Vicepremierul turc Besir Atalay a declarat presei ca in jur de 10 cladiri s-au prabusit in orasul Van si aproximativ 25-30 in districtul invecinat Ercis, inclusiv un camin de studenti.

UPDATE 3: "Cutremurul a fost puternic resimtit in orasul Van si localitatile invecinate si a provocat pierderi de vieti omenesti si pagube majore", a anuntat biroul premierului turc, fara a oferi inca un bilant cu privire la numarul victimelor.

"Multe cladiri s-au prabusit, multi oameni au murit, dar inca nu stim numarul acestora. Asteptam ajutor de urgenta, este foarte urgent", a declarat Zulfukar Arapoglu, primarul orasului Ercis, de asemenea lovit grav de cutremur.

"Avem nevoie urgenta de corturi si echipe de salvare. Nu dispunem de nicio ambulanta si avem un singur spital. Avem multi morti si raniti", a insistat el.

UDATE 2: Agentia de presa turca Anatolia relateaza ca mai multe cladiri s-au prabusit, iar echipajele de interventie cauta sa salveze eventualele persoane prinse sub daramaturi. Potrivit agentiei Anatolia, cel putin 50 de persoane ranite au fost transportate la spitalul din orasul Van.

Televiziunea turca a prezentat imagini cu case si masini avariate, precum si cu locuitorii care au iesit panicati in strada.

UPDATE 1: Conform Centrului european de seismologie, cutremurul a fost urmat, in decurs de o ora, de cel putin opt replici destul de puternice, cu magnitudini de pana la 5,6 grade.

Cutremur in Turcia

Cutremur in Turcia

Foto: USGS

Potrivit USGS, seismul s-a produs la 20 km adancime, iar epicentrul sau a fost localizat la o distanta de 17 kilometri nord-est de orasul Van, situat in regiunea cu acelasi nume. Cutremurul a avut loc la ora locala 13.41 (13.41, ora Romaniei).

USGS a anuntat initial o magnitudine preliminara a cutremurului de 7,6 grade, insa aceasta a fost revizuita la 7,3 si ulterior la 7,2.

In schimb, Observatorul seismologic turc Kandilli a comunicat ca seismul a avut o magnitudine de 6,6 grade, iar hipocentrul a fost localizat la o adancime de numai 5 km.

Seismul a fost resimtit si in provinciile invecinate, potrivit presei turce.

Imagini filmate in timpul cutremurului