Saptamana trecuta, nimic nu a mai miscat, pentru ca handy-ul Angelei Merkel a fost ascultat de americani. Nu cel personal, ci unul de partid, model mai vechi. Chiar si marile teme propuse a fi discutate la summit-ul UE din 24-25 octombrie au fost umbrite de scandalul acestor interceptari. Interesant este ca bomba dezvaluirilor explodeaza cu intarziere, desi despre ascultari se stia inca din vara. Mare dezamagire mare acum, ca "prietenii ne asculta". Asa ceva "nu se face, intre prieteni". Insa doar ei ne asculta pe noi, sau urechile se ciulesc reciproc?

Sunt patru luni de cand deja se stia, precis si public, despre actiunile serviciilor de informatii ale SUA pe teritoriul federal. Pe atunci, campania de alegeri din Germania era in toi. A trecut o luna de la alegerile legislative, incheiate cu un zdrobitor succes al Uniunii aflate la guvernare. Uniunea CDU/CSU a facut tot posibilul sa impiedice propunerile altor partide, ca interceptarile NSA sa fie tematizate in campania electorala.

Contracandidatul Angelei Merkel la alegerile din 22 septembrie, Peer Steinbrück (SPD), solicitase, inca din luna iulie a acestui an: "Guvernul federal trebuie sa clarifice cat mai rapid situatia. Daca acuzatiile se adeveresc, e vorba de o depasire nepermisa a intereselor de securitate. Ar insemna ca sunt spionati prieteni si parteneri. Aceasta ar fi complet inacceptabil" a declarat el, pentru Spiegel online.

Iar seful de fractiune SPD, Frank Walter-Steinmeier, fost ministru de externe si fost vicecancelar, solicitase tot atunci cancelarului Angela Merkel, "ingradirea furiei cu care se aduna si stocheza date".

Acum insa, revolta guvernantilor germani e maxima. A acelorasi guvernanti, caci Marea Coalitie inca e in discutii si tatonari, iar un nou guvern german se intrevede pe la Craciun. Li se reproseaza insa „fatarnicie“ si faptul ca practicile n-ar fi noi, numai tehnica s-a schimbat.

• Spionaj economic

Faptul ca americanii asculta handy-ul unui cancelar atat de diplomat ca Angela Merkel -care si in somn probabil ca isi cantareste vorbele, cum o face si pe lumina-, e reprobabil. Insa acest fapt e mai putin relevant, in comparatie cu amploarea ascultarilor facute cu un anume scop, diferit de depistarea teroristilor.

Un expert in servicii secrete afirma ca „ochii si urechile“ NSA ar tinti spionajul economic, inclusiv asupra Germaniei."Spionajul economic este in Germania deosebit de eficient", afirma profesorul Wolfgang Krieger, intr-un interviu acordat in 2 iulie jurnalistei Simone von Stosch, de la televiziunea de stat germana ARD.

Krieger este profesor la Universitatea din Marburg, specialist in activitatea serviciilor secrete si membru in Comisia de istorici care intocmeste studii referitoare la istoria Serviciului de Informatii German (Bundesnachrichtendienst- BND).

Profesorul Krieger este de parere ca "interceptarile NSA sunt de mult cunoscute guvernului german" si ca Germania e o tinta principala a serviciilor secrete americane, din cateva motive:

"Germania e cea mai mare putere industriala din Europa si un concurent puternic al SUA. Pe piata de automobile, nemtii au mult mai mult succes ca americanii, iar in dezvoltarea unor noi produse high-tech nemtii stau tot in fata. Firmele germane au mare succes, de exemplu pe pietele asiatice. Exista, prin urmare, interese americane de a colecta informatii, pentru a-si asigura avantaje in lupta concurentiala ce are loc".

• NSA in Germania

National Security Agency (NSA) are deja trei centre de operare cunoscute, in Germania: la Stuttgart, Frankfurt si Darmstadt. La Stuttgart se afla biroul european al serviciului secret, din Darmstadt opereaza agenti ai centrului de siguranta a informatiilor, iar in Frankfurt agentii NSA sunt prezenti in sediul european al US-Army.

Conform relatarilor unor participanti dupa sedinta Comisiei pentru Interne din vara, Gerhard Schindler, presedintele serviciilor de informatii germane ar fi comunicat planurile de extindere la Wiesbaden, a activitatilor NSA.

Spiegel a relatat tot atunci despre planurile NSA din Germania. Conform publicatiei, citate de Tagesschau.de, "in noul sediu central european al US-Army din Wiesbaden va lua fiinta si un centru de control hightech, cu birouri din care NSA ar urma sa spioneze telefoane si e-mailuri".

Oficial e faptul ca armata SUA construieste in prezent la Wiesbaden "un centru de informare militar". Intrebarea care s-a pus a fost daca serviciile secrete americane sunt prezente in proiect si daca, de acolo, vor fi practicate interceptari in mediul civil.

Serviciul de informatii german BND a dezmintit informatiile aparute in presa, spunand ca acestea "nu sunt la obiect". Noua constructie de la Wiesbaden e doar un vechi proiect al armatei americane, cu privire la care "BND nu ia in continuare nici o pozitie".

• Contraatacul

Sub titlul "Actiuni de interceptare in SUA – BND spioneaza inapoi", editia online a postului de televiziune N24.de scrie, comentand oarecum ironic: "BND opereaza la randul sau in SUA – si totusi, asta ar fi cu totul altceva".Interceptarile BND ar viza, conform publicatiei citate, telefoane, faxuri, sms-uri si e-mailuri.

Purtatorul de cuvant adjunct al guvernului german, Georg Streiter, a comunicat ca serviciul de informatii externe german „bineinteles ca respecta dreptul si legea si n-ar face niciodata ceva ce nu-i sta in atributii".

Iar presedintele BND, Gerhard Schindler, a declarat pentru Bild: "O supraveghere a guvernului SUA nu are loc. Interceptarile intamplatoare prin intermediul sistemelor noastre tehnice sunt sterse".

In consecinta, n-ar fi vorba de o interceptare sistematica a datelor de comunicare americane, cum li se reproseaza serviciilor secrete americane ca ar face-o, in contextul practicilor acestora de supraveghere a Germaniei si altor tari.

Nu stim cine spioneaza mai mult, nimeni nu recunoaste nimic. Iar daca o face, atunci e vorba de practici intamplatoare, trecute, uitate. La acest aspect m-am referit inca din luna iulie a acestui an, in articolul "Germania, 'faptuitor' sau 'victima' in scandalul interceptarilor NSA?"

Dar de ce fac balet pe sarma oficialii germani si americani? Dupa acuze tari, se vrea "restaurarea increderii reciproce", "ca intre prieteni". Suna frumos, insa ce altceva se mai vrea?

Purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, vorbeste despre "interesul german necurmat, pentru tratatul de liber-schimb transatlantic". N-ar fi fost abordata tema, daca social-democratii, dar si crestin-socialii parteneri ai partidului CDU al lui Merkel, n-ar fi somat intreruperea tratativelor, pana la clarificarea "problemei cu handy-ul cancelarului".

Seibert a mai adaugat si altceva care suna a avertisment, pentru americani. Merkel "e mai deschisa" in ce priveste rezilierea acordului SWIFT. Acest acord priveste schimbul reciproc de date financiare intre UE si SUA. Iar daca Mutti e suparata pe handy-ul ascultat, atunci atat liberul-schimb cat si swift-ul ar putea avea oarecum de pagubit.