Pozitia SIVECO fata de ancheta DNA: Nu am participat in niciun fel la furnizarea licentelor educationale investigate de procurori/Toate contractele SIVECO respecta procedurile legale

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 10 iulie 2014, 22:43 Economie | Telecom


"Din nicio sursa de informare de care dispunem (comunicat DNA, registratura SIVECO) nu rezulta faptul ca, contractul mentionat (n.a privind Sistemul Educational Informatizat (MEC SEI) incheiat intre Siveco si Ministerul Educatiei,  in valoare de  124  milioane EUR  - contract derulat in 6 etape in perioada 2001-2009) face obiectul inceperii urmaririi penale a DNA", au precizat pentru HotNews.ro oficialii Siveco Romania. Acestia mai spun ca "din comunicatul DNA am inteles ca unul dintre aspectele cercetarilor se refera la compatibilitatea licentelor in chestiune cu echipamentele achizitionate anterior de catre MEN prin programul SEI. SIVECO nu a participat in niciun fel la furnizarea acestor licente.  Toate contractele incheiate de SIVECO respecta procedurile legale".

Oficialii Siveco Romania au transmis joi, la solicitarea HotNews.ro, precizari legate de informatiile ca dosarul privind utilizarea licentelor educationale pentru care DNA a dispus joi inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, luare de mita, dare de mita si abuz in serviciu ar viza inclusiv contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) incheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul  de Interne, in valoare de 534 milioane EUR (extins in 2009 cu 200 milioane EUR).

Iata precizarile facute de SIVECO pentru HotNews.ro:

 • 1. Din nicio sursa de informare de care dispunem (comunicat DNA, registratura SIVECO) nu rezulta faptul ca, contractul mentionat face obiectul inceperii urmaririi penale a DNA. Din comunicatul DNA am inteles ca unul dintre aspectele cercetarilor se refera la compatibilitatea licentelor in chestiune cu echipamentele achizitionate anterior de catre MEN prin programul SEI. SIVECO nu a participat in niciun fel la furnizarea acestor licente.
 • 2. Toate contractele incheiate de SIVECO respecta procedurile legale.
 • 3. Referitor la detaliile solicitate pentru  contractul mentionat: contractul a fost incheiat in luna august 2008 de catre MECTS cu societatea Intrarom SA, pentru suma de 363,343,686.00 RON (fara TVA).
 • -  Numarul anuntului de participare a fost 44141/22.02.2008, publicat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, si a avut ca obiect achizitia publica de laboratoare informatice pentru unitatile scolare din invatamantul preuniversitar in vederea asigurarii accesului egal al elevilor la mijloacele IT.
 • Descrierea succinta a contractului sau a achizitiei/achizitiilor: laboratoare IT ce contin statii de lucru, servere, laptop-uri, multifunctionale, videoproiectoare, software de baza, software antivirus, software didactic, servicii de instalare si instruire pentru un numar de 8191 unitati scolare.
 • -          Valoarea estimata fara TVA: 395,000,000 RON.
 • Principalele modalitati de finantare si plata: Bugetul de stat al Romaniei pe 2008.
 • 4. Referitor la ce alte companii au fost implicate in programul SEI, precizam ca furnizorii echipamentelor a caror compatibilitate cu licentele este mentionata in comunicatul DNA au fost: IBM, HP, Compaq, Fujitsu Siemens.

Ce contracte IT sunt vizate de procurorii DNA

Initial, Corpul de Control al primului ministru a sesizat DNA in mai 2013 in legatura cu "utilizarea licentelor educationale fara temei legal sau contractual" incepand cu decembrie 2009, in epoca ministrilor Daniel Funeriu si Valerian Vreme, dar procurorii DNA au extins cercetarile asupra intregii proceduri de incheiere a contractelor, care urca pana in anul 2001, cum este cazul unui contract semnat de Siveco cu Ministerul Educatiei.

Care sunt cele patru contracte aflate acum in vizorul procurorilor DNA, potrivit unor surse judiciare consultate de HotNews.ro:

 • Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription incheiat  intre  Guvernul  Romaniei  si  Microsoft  Ireland  prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, in valoare de 105 milioane USD, derulat in perioada 2004-2009,
 • Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription incheiat intre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si consortiul D-CON.NET (MCSI MS-EAS), in valoare de 96  milioane EUR, derulat in perioada 2009-2013 (extins in 2013 cu 33 milioane EUR, contract  in derlare).
 • Contractul privind Sistemul Educational Informatizat (MEC SEI) incheiat intre Siveco si Ministerul Educatiei,  in valoare de  124  milioane EUR  (contract derulat in 6 etape in perioada 2001-2009);
 • Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) incheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul  de Interne, in valoare de 534 milioane EUR (extins in 2009 cu 200 milioane EUR).


Reamintim ca Directia Nationala Anticoruptie a dispus inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta in legatura cu infractiuni de coruptie, luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu, intr-un dosar privind utilizarea licentelor educationale.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4050 vizualizari

 • +4 (10 voturi)    
  madam SIVECO simte ca se strange latul (Joi, 10 iulie 2014, 23:15)

  alex4321 [utilizator]

  madam SIVECO simte ca se strange latul
  • +1 (5 voturi)    
   Pont pentru DNA (Vineri, 11 iulie 2014, 3:58)

   Mariicaialbastri [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   Daca tot sunteti pusi pe extins cercetarile in materie de abuz in sericiu, falsuri şi peşcheşuri pentru achizitii (sanchi) publice in materie de soft mergeti la APIA va rog.

   Puteti sa intrebati de contractele asocierii Siveco si ABG Ster-Projekt SA pentru implementarea soft-ului APIA, dar şi pentru Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS).

   Intrebarea care ar deranja pe multa lume este: de ce s-a platit la pret de contract de prestari-servicii un soft custom-made doar pentru APIA si nu s-a inclus si o clauză de rezervare a dreptului de proprietate asupra codului-sursa si a bazei de date. Aceasta magarie permite urmatorul matrapazlâc: cînd expiră licenta temporara softul nu mai poate fi accesat si atunci politrucii instalati in fruntea APIA si a Ministerului pun biciul pe functionari sa faca note de fundamentare, sa faca contracte cu dedicatie si sa relicentieze pentru ca nu-i asa madam Socol a fost smechera si are codul sursa. Sumele platite catre SIVECO sunt de-a dreptul ametitoare...

   Raspunsul la intrebare nu vi-l dau ca pun in garda pe multa multa lume si or sa-si rada hard-diskurile.

   Ironia e ca si A3 care pe atunci era in opozitie (deh madam Socol e cam zgircita, transpartinica si nu cotizeaza tot timpul la varan ci numai asa conjunctural) dadea cu artileria grea in contractele astea: Uitati aici pentru documentare:

   http://www.curierulnational.ro/Specializat/2006-08-11/Siveco+Romania+si+ABG+Ster+Project+vor+dezvolta+software-ul+pentru+sistemul+IT+al+APIA

   http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1008753-marile-contracte-statul-ascunse-ilegal-ford-nokia-siveco.htm

   http://vasilacheadrian.wordpress.com/2013/11/14/achizitii-it-prin-simpla-negociere-apia-si-bnr-captive-in-solutii-siveco-si-hp/

   http://www.recolta.eu/arhiva/ilie-sarbu-contract-apia-siveco-1391.html

   http://www.antena3.ro/romania/desi-ofera-marfa-proasta-si-atrage-sanctiuni-de-la-ue-siveco-ramane-un-client-preferat-de-stat-72399.html
   • 0 (2 voturi)    
    Well ... verificati art. 9. Drepturi de prop intel (Vineri, 11 iulie 2014, 13:08)

    MiticaPalarierul [utilizator] i-a raspuns lui Mariicaialbastri

    Well ... este asa usor sa te "dai pe cai mari" si eventual albastri (amintindu-ne poezia lui Nichita Stanescu).

    Mai greu este sa faci afirmatii documentate. contractul de prestarea servicii ptr "dezvoltarea software-ului pentru sistemul IT al APIA is IACS" - a fost postat de agentie in integralitate, in facsimil - pe situl institutiei in anul 2006 (la putin timp dupa semnare). A fost accesibil public, chiar promovat spre consultare - in mod constant cca. 2 ani. Cam odata cu incheirea lucrarilor, situl APIA a fost reproiectat, iar contractul cu SIVECO si AGB Ster Project nu a mai fost repostat.

    Well .. cercetand textul observam in art. 9 Drepturi de proprietate intelectuala, ca Agentia are drept de proprietate unilateral si exclusiv asupra codului sursa si elementelor anexe, lucru in evidenta opozitie cu afirmatiile Dvs.

    Acesta clauza, in formulare aproape identica - apare in textul modelului de contract din normele de aplicare la Legea achizitiilor publice (versiunea din acea vreme).

    Pe viitor va rog sa va refulati frustrarile cauzate de pierderea unei parti din "matrapazlic" in alt mod, decat astfel de comentarii. Sau macar documentativa corect - mai ales ca Agentia a fost extrem de transparenta la acel moment.

    "Patria si Dreptul Meu !"
    .
    • +1 (1 vot)    
     hahaha (Vineri, 11 iulie 2014, 17:17)

     AntoniuPoienaru [anonim] i-a raspuns lui MiticaPalarierul

     Mitica tata, in 2006 Apia nu avea site, 'bai nene!'. Ia sa-ti spun eu cu o fo, vorba ardeleanului: la presiunile publice, in perioada de ministeriat a lui Ciolos, s-a publicat pe site contractul. Amu' ai priceput?
    • +2 (2 voturi)    
     Erată pentru pălărier... (Vineri, 11 iulie 2014, 18:02)

     Mariicaialbastri [utilizator] i-a raspuns lui MiticaPalarierul

     Imi cer scuze ca am scris fara sa mă uit pe contract dar ceva ceva imi aduceam eu aminte: va atrag atentia asupra clauzei 17 din contractul subsecvent nr. 1 din 18.06.2009 incheiat de APIA cu SIVECO si unde lipseşte tocmai clauza „Prestatorul, in măsura in care acesta sau o terţa parte este deţinătorul unor drepturi de proprietate intelectuala asupra software-ului si produselor furnizate in temeiul contractului, acorda achizitorului o licenţa perpetua si ne-exclusiva care va îndreptăţi achizitorul:
     sa utilizeze si sa reproducă, exclusiv pentru uz propriu, software-ul si produsele;
     sa primească din partea prestatorului si sa păstreze o copie a acestor software si
     produse”. Aceasta este de fapt clauza 9.2 din contractul inițial care vine exact după 9.1 cea imenționată de dumneavoastră.
     Asta inseamna că Siveco poate să ceară bani în plus faţă de valoarea inițială a contractului de achiziţie publică ce are ca obiect doar extinderea şi dezvoltarea sistemului informatic al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură. Bătaia este de fapt pentru un numar de aprox 200-250 de licențe pentru soft-urile preexistente ale Siveco ce au fost supuse unei operaţiuni de customizare pentru adaptarea la specificul APIA.
 • 0 (0 voturi)    
  Groaza printre corupti! (Joi, 10 iulie 2014, 23:53)

  marvio [utilizator]

  Cred ca pesedeii corupti au inceput sa-si dea usor-usor seama ca DNA nu este unealta vreunui partid sau a Presedintelui. Cu atat mai mare devine groaza lor, intrucat realizeaza abia acum ca schimbarea lui Basescu din noiembrie nu le va aduce linistea mult sperata!
 • 0 (0 voturi)    
  124 milioane de euro? (Vineri, 11 iulie 2014, 0:20)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  pt soft? si cineva poate crede ca nu a fost spaga?
 • +2 (2 voturi)    
  Unde dai si unde crapa (Vineri, 11 iulie 2014, 10:11)

  AntoniuPoienaru [anonim]

  Corect ce spune Siveco. Numai ca, DNA, desi are si reputatia de a da uneori cu biciul in balta, in acest caz, in opinia mea, bate şaua sa priceapa iapa. Adica, Siveco, parafrazand-o, 'nu a participat in niciun fel la furnizarea acestor licente(de la Ministerul Educatiei in perioada 2001-2009)', dar, probabil, a participat la APIA la furnizarea de licente,in contextul 'închirierii unui număr de 179.259 licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi 6.828 licenţe pentru sisteme de operare Windows Server, cu luarea în calcul a tuturor stațiilor de lucru şi a serverelor achiziţionate în perioada 2001 – 2008 prin programele SEI 1 – SEI 5 şi rural', conform comunicatului DNA.
  • 0 (0 voturi)    
   Esti de la SIVECO? (Vineri, 11 iulie 2014, 10:58)

   alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui AntoniuPoienaru

   Esti de la SIVECO? de le tii partea?

   Asteapta sa vezi!
   • +1 (3 voturi)    
    apropo de Siveco (Vineri, 11 iulie 2014, 11:56)

    AntoniuPoienaru [anonim] i-a raspuns lui alex4321

    Am lucrat cinci ani la Apia si m-au dat afara. Sunt in proces cu ei. Apropo de Siveco: atunci cand aduceau imbunatatiri in baza de date IACS, in mod normal, inginerii lor de testare trebuiau sa testeze noile module. Care ingineri?? Testau modulele cu noi, verificatorii de plati Apia din toata tara, care, in procent destul de ridicat, nu pricep nici acum cu ce se mananca bazele de date(Iacs, Sivgis, Ipa Online,etc). Am si scris parca pe blogul meu despre asta. Eu ma numaram printre cei care se mai pricepeau unpic, zic eu, si dupa ce m-au dat afara, le-am propus printr-o solicitare de job celor de la Siveco, sa vin la ei ca ing. de testare. N-am primit raspuns.:)) Comentariile de aici, dar si de aici http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-17648954-care-sunt-patru-contracte-privind-licentele-educationale-pentru-care-dna-inceput-urmarirea-penala-eads-ministerul-interne-siveco-ministerul-educatiei-plus-doua-contracte-pentru-licente-microsoft.htm sau de pe contul FB a HN, referitoare la Siveco si noua descindere DNA, nu arata ca le-as tine cumva partea. Ideea e sa deslusim cu totii neregulile, daca ele exista, iar cei vinovati sa plateasca. La ceea ce ai scris tu mai sus, subscriu. Total adevarat.
    • +2 (2 voturi)    
     Ok. Scuze ca te-am suspectat. (Vineri, 11 iulie 2014, 16:42)

     alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui AntoniuPoienaru

     Ok. Scuze ca te-am suspectat.

     Sper sa intre DNA-ul adanc
     la SIVECO
     si sa destrame
     "lantul de iubire intre SIVECO si guvernele Romaniei"

     Daca DNA va descalci caierul increngaturilor
     se va lasa cu ani grei.

     La fel e cu UTI
     si cu firmele cipriote si necipriote ale lui Ghita
     TeamNet si ASESoft abonate la contractele cu statul

     si mai sunt inca cativa care ar trebui sa stea la coada la DNA...pentru clarificari de urgenta.


     TeamNet TotalSoft
 • 0 (0 voturi)    
  A respectat procedurile legale (Vineri, 11 iulie 2014, 16:19)

  Laseru [utilizator]

  Pana se demonstreaza ca nu a fost asa. A se vedea si UTI si milioanele incasate de la diferitele institutii ale statului pe proiecte "jmechere".


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by