Brittney Griner, vedeta baschetului feminin american, arestată de peste patru luni în Rusia, s-ar putea întoarce în țara sa natală ca urmare a unui schimb de prizonieri în care va fi inclus traficantul de arme rus Viktor Bout. Donald Trump nu este însă de acord cu planul administrației SUA.

Brittney Griner, arestata in RusiaFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Starul Brittney Griner, dublă campioană olimpică, dar şi campioană în WNBA, a fost arestată în Rusia cu o săptămână înaintea declanșării invaziei din Ucraina, după ce în bagajele sale de mână s-au descoperit cartuşe de vaporizator şi „un lichid cu miros de ulei de haşiş”, potrivit serviciilor vamale din Rusia.

Ea a fost reținută pe un aeroport din Moscova, unde sosise de la New York.

Ea a fost acuzată de procurorul rus din proces că avea în bagaj mai puțin de un gram de ulei de canabis.

Procuratura susține că ea intenționa să introducă drogurile pe teritoriul Rusiei, într-un rucsac și o valiză.

Donald Trump consideră că schimbul de prizonieri care o va include pe Brittney Griner nu este corect

Statele Unite au făcut o „ofertă substanțială” Rusiei pentru a facilita eliberarea jucătoarei de baschet Brittney Griner și a fostului pușcaș marin Paul Whelan, reținuți în Rusia.

După luni de dezbateri interne, administrația Biden s-a oferit să-l ofere la schimb pe Viktor Bout, un traficant rus de arme, condamnat la o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în SUA, ca parte a unui potențial acord pentru a asigura eliberarea a doi americani reținuți în Rusia, Brittney Griner și Paul Whelan.

Donald Trump, fost președinte al SUA, se opune acestui schimb de prizonieri, susținând că Viktor Bout este un criminal periculos, iar Griner și-a asumat pedeapsa când a pătruns în Rusia cu droguri.

„Griner știa ce în Rusia există toleranță 0 la droguri. A introdus droguri acolo pe propria răspundere.

Bout este unul dintre cei mai răi criminali ai plantei și ar putea obține libertatea doar pentru că o persoană influentă a mers în Rusia plină de droguri.

Se presupune că trebuie să o scoatem pe Griner din Rusia pentru unul dintre cei mai mari traficanți de arme ai SUA. El a omorât mulți americani și nu mi se pare just” - Donald Trump, conform Marca.com.

Propunerea unui acord vine pe fondul presiunii crescânde asupra președintelui american Joe Biden din partea familiilor ostaticilor, cel mai recent în cazul medaliatei olimpice Griner. Ea i-a trimis lui Biden și o scrisoare deschisă.