Autoritatea pentru Antichitati a Israelului si Google au anuntat marti planul de digitalizare a Manuscriselor de la Marea Moarta si publicarea acestora online pentru a fi disponibile integral oricarui utilizator de internet, informeaza CNN.

Manuscrisele de la Marea MoartaFoto: Reuters

Shuka Dorfman, presedintele Autoritatatii pentru Antichitati a Israelului a declarat ca proiectul este fundamental pentru cercetarea studiilor biblice la scara larga. Dupa afirmatiile acestuia au fost deja obtinute mijloacele tehnologice necesare conservarii acestui tezaur unic care apartine intregii omeniri.

Manuscrisele de la Marea Moarta, peste 30.000 de fragmente ce fac parte din peste 900 de manuscrise sunt considerate de multi istorici ca fiind una dintre cele mai importante descoperiri arheologice facute vreodata.

Manuscisele din piele, papyrus si cupru au fost descoperite in anul 1947 de un pastor nomad intr-o pestera din apropierea Marii Moarte. Manuscrisele au o vechime de peste 2000 de ani si contin detalii despre dezvoltarea iudaismului in perioada elenistica, in special despre relatiile dintre crestinismul primar si traditia religioasa iudaica.

Proiectul digitalizarii manuscriselor va folosi cele mai noi tehnologii pentru scanare. Pana in acest moment, Autoritatea pentru Antichitati a Israelului a obtinut fonduri in valoare de 3,5 milioane de dolari pentru sustinerea proiectului. Potrivit acestora, primele imagini ale Manuscriselor de la Marea Moarta vor fi disponibile online peste cateva luni.