Europarlamentarul Monica Macovei sustine ca legile Big-Brother, declarate neconstitutionale in forma in care au ajuns sa fie adoptate de Parlament, trebuie reluate si refacute tinand cont de observatiile Curtii Constitutionale, iar apoi adoptate rapid, chiar si prin ordonanta de urgenta. Legislatia in acest domeniu a fost unul dintre subiectele principale ale reuniunii informale a Consiliului Justitie Afaceri Interne (JAI) de saptamana trecuta, pe tema combaterii terorismului, de la Riga, la care Macovei a participat ca invitat.

Monica MacoveiFoto: Hotnews

Fostul ministru al Justitiei a explicat in cadrul unui interviu acordat Gandul ca Romania este una dintre putinele tari in care poti cumpara o cartela pre-pay fara un act de identitate, ceea ce in opinia sa este nefiresc. "Nu e normal sa poti sa cumperi cartela preplatita fara sa dai nicio data despre tine, de la orice chiosc. Trebuie sa le cumperi de la companii de telefonie si sa dai un act de identitate, pentru ca altfel devenim paradisul infractorilor si al teroristilor, fiindca toti vor veni sa cumpere cartele de la noi. Iar compania de telefonie trebuie sa fie obligata sa pastreze confidentialitatea datelor personale, care sa poata fi date la cerere daca sunt anchetati, cu autorizatie de la judecator. Asta e solutia", a declarat Monica Macovei.

Ceea ce trebuie sa fie insa clar in lege este, in opinia sa, necesitatea unei autorizatii de la judecator pentru continutul corespondentei electronice. "Continutul mailului trebuie sa fie citit numai cu autorizatie de la judecator. La fel si listingul, cu cine am vorbit. In multe tari, asta se face cu autorizatie de la procuror pe infractiunile de terorism. Nu exista terorism intr-o singura tara, se lucreaza peste frontiere. Trebuie sa ai legislatie cat de cat la fel cu cea a celorlalte tari ca sa poti sa coordonezi si sa colaborezi. Daca un terorist traverseaza intr-o zi cinci tari, vrei sa stii cu cine a vorbit in fiecare stat, cu cine a luat legatura. Poate ar trebui sa ne gandim la infractiunea de terorism", a explicat europarlamentarul.