Fostul premier laburist Tony Blair l-a prezentat pe premierul roman Victor Ponta, un posibil viitor client, lui Barack Obama saptamana trecuta la ceremonia dedicata lui Nelson Mandela de la Johannesburg, scrie cotidianul britanic The Daily Telegraph (cu inclinatii centru-dreapta, conservator).

Obama, Blair si PontaFoto: Facebook/ Victor Ponta

Blair rateaza foarte rar ocazia de a isi face noi prieteni si sa isi extinda deja dezvoltata retea de contacte. Astfel ca nu ar trebui sa fie o surpriza ca si la o ceremonie de comemorare pentru Nelson Mandela i-a prezentat lui Barack Obama un posibil client, noteaza autorul intr-un editorial publicat sambata seara in editia online.

Blair a facilitat o conversatie intre el, Obama si Victor Ponta, in tribunele stadionului, care a durat 15 minute, potrivit paginii de Facebook a lui Ponta, precizand ca nu s-a discutat nimic oficial.

Blair, care are un birou de consiliere guvernamentala ce lucreaza cu mai multe regimuri, a calatorit de cel putin doua ori la Bucuresti anul acesta pentru a se intalni cu Ponta.

In octombrie, Ponta a indicat ca Romania se pregateste sa intre in reteaua lui Blair - Global Network of Delivery Leaders - care isi propune sa isi ajute membrii sa imbunatateasca "furnizarea" de servicii precum educatie, sanatate si constructii.

Intalnirea de marti s-ar putea insa dovedi stanjenitoare, avand in vedere ca in aceeasi zi parlamentul Romaniei a aprobat modificari controversate la codul penal pentru a proteja parlamentarii de acuzatii de coruptie, noteaza jurnalistul, amintind ca ambasada SUA a reactionat dur si a avertizat ca principiul de baza al democratiei este ca toata lumea este egala in fata legii.

Nu este clar daca discutia intre Obama si Ponta, cu Blair asistand, se va pierde astfel in acest teritoriu incert. In fotografiile publicate pe Facebook de Ponta cei trei par a se simti bine. Potrivit surselor citate de presa romaneasca, intalnirea a avut loc dupa ce Ponta l-a abordat pe Blair imediat dupa discursul lui Obama.

Ce a declarat un purtator de cuvant al lui Blair: "Dupa cum puteti vedea, un numar mare de lideri prezenti la funeralii socializeaza. Tony Blair nu are niciun contract cu guvernul roman si daca echipa sa ar fi lucrat vreodata acolo ar fi fara niciun cost din partea guvernului roman si fara niciun profit personal pentru Tony Blair".