Universitatile din strainatate au inceput sa primeasca aplicatii pentru admiterea in anul universitar 2014-2015. La universitati precum Oxford si Cambridge, termenul limita de depunere a dosarelor de candidatura este 15 octombrie. Tot acesta este termenul pana la care se pot trimite aplicatii la facultatile de Medicina si Stomatologie din Marea Britanie, a declarat Svetlan Danev, directorul grupului de firme "Integral" si coordonator al proiectului World Education. Acesta a anuntat si o noua procedura de admitere in universitatile din Olanda: sistemul loteriei pentru facultatile cu cea mai mare concurenta. Pentru Danemarca si Olanda, termenul limita recomandat pentru depunerea aplicatiilor este 1 martie, in timp ce in Franta depunerea dosarelor se realizeaza in luna februarie.

Admitere universitateFoto: Agerpres

Aproximativ 5.000 de romani pleaca anual la studii in strainatate, potrivit companiei Educativa. In Marea Britanie, 6.1% din studentii straini sunt romani.

Ana Maria Papp, manager relatii clienti in cadrul IntegralEdu, a anuntat ca pe 12 si 13 octombrie se va desfasura in Bucuresti, la Hotel Athenee Palace Hilton, targul de consultanta educationala pentru studii in strainatate World Education, care marcheaza inceputul campaniei "Admitere la universitate 2014 - 2015". Pe 14 octombrie targul se va desfasura in Constanta, iar pe 16 octombrie in Timisoara.

La eveniment vor fi prezenti reprezentanti ai universitatilor din Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Franta, Elvetia, Italia si altele. Printre participanti se numara si doua universitati incluse in Top 100 mondial, conform clasamentului oficial QS, acestea fiind Leeds University Business School si University of Groningen din Olanda, informeaza organizatorii. Inregistrarea pentru targ se poate face on-line pe www.worldeducation.ro.

Un alt targ international de universitati este organizat de catre Educativa. Acesta va avea loc pe 19-20 octombrie la Sala Palatului din Bucuresti, pe 22 octombrie la Hotel Ibis din Constanta si pe 24 octombrie la Hotel Continental din Timisoara. La eveniment vor avea prezentari universitati precum Harvard, Stanford, Cambridge, King's College London, Imperial College London si University College London, toate in top 50 mondial. Accesul la eveniment se face pe baza inscrierii pe site - www.riuf.ro

Taxele de studiu sunt zero in Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda si Scotia. In Franta variaza intre 200 si 800 de euro anual, in Germania sunt de maximum 1.200 de euro anual, in Olanda sunt in jur de 1.900 de euro anual, iar in Marea Britanie pot ajunge pana la 9.000 de lire sterline anual.

Ce domenii cauta studentii romani la facultatile din strainatate si care sunt tendintele la nivel european

La nivel european, se inregistreaza cresteri ale numarului de studenti care aplica la studii de Cibernetica, Fizica, Drept si studii juridice si Stiinte medicale. Scade in schimb interesul tinerilor pentru facultati in care se studiaza Limbile si literaturile europene, a declarat miercuri, 9 octombrie, in cadrul unei conferinte de presa Svetlan Danev, directorul grupului de firme "Integral" si coordonator al proiectului World Education.

In ceea ce priveste domeniile alese de tinerii romani, datele pentru Marea Britanie arata ca majoritatea studentilor romani si-au depus candidatura pentru urmatoarele domenii de studiu: Business management, Psihologie, Computer science, Inginerie, Relatii internationale si Drept.

Pentru anul universitar viitor, potrivit raportului World Education bazat pe dosarele de candidatura timpurii, studentii romani sunt interesati de Drept, Medicina, Economie, Computer science, Stiinte naturale, Biologie si Inginerie.

Care sunt noile proceduri de admitere in universitatile din Olanda si Danemarca

Olanda: Sistemul Loteriei

Anul acesta, unele universitati din Olanda au introdus un sistem de admitere numit "Loteria", a anuntat Danev. Acest sistem se aplica urmatoarelor domenii:

  • cursurile universitare de 3 ani in domenii precum Drept, Economie, Psihologie, Relatii internationale si Marketing
  • cursurile universitare de 4 ani in Managementul timpului liber si in Fizioterapie

"Este important de stiut ca se poate aplica pentru domeniul de studiu dorit doar intr-o singura universitate olandeza", a precizat directorul Integral. Acesta a explicat ca "introducerea principiului loteriei a avut drept cauza numarul foarte mare de aplicanti pe anumite domenii de studiu, rezultatele foarte bune cu care veneau din liceu si faptul ca aceste domenii primesc foarte multi studenti straini".

"Studentii isi depun aplicatiile pentru facultatile pe care vor sa le urmeze in luna iulie, iar universitatile - daca se confrunta cu foarte multi studenti interesati de un domeniu specific - fac aceasta loterie si trag la sorti, propriu-zis. Aceasta loterie se face electronic si de aceea ii sfatuim pe studenti sa aplice nu numai in Olanda, dar si in alte tari, pentru a creste sansele sa fie acceptati", a adaugat Svetlan Danev.

Principiul loteriei pentru intrarea la facultate a fost introdus in urma cu 3-4 ani ca proiect pilot in Olanda. Una dintre universitatile care folosesc acest sistem de admitere de Universitatea Groningen.

Danemarca: Interviul motivational

Si in Danemarca a fost introdusa anul acesta o noua regula de admitere la facultate, si anume interviul motivational. Acesta are ca scop testarea maturitatii si a motivatiei candidatului. Procesul este similar scrisorii de motivatie din Marea Britanie, care este insa in forma scrisa; in Danemarca, tinerii care vor aplica pentru un loc la o facultate vor participa la un interviu cu ofiterii de admitere din universitatile daneze. Acest interviul poate avea loc pe Skype sau in anumite birouri din Romania, la date stabilite anterior.

Taxele de scolarizare si modalitati de plata a studiilor: burse, granturi si imprumuturi

In Danemarca, invatamantul universitar este gratuit. Prin urmare, studentii nu trebuie sa plateasca taxe de scolarizare. Un alt atuu cu care universitatile daneze atrag tineri straini il reprezinta stagiile pe care le ofera studentilor. "In acelasi timp, pentru a indeplini cerintele de acces egal la educatie, Danemarca va elibera granturi pentru studentii straini incepand cu acest an", a declarat Svetlan Danev.

Ajutorul nerambursabil este in valoare de 720 de euro pe luna pentru studentii din UE care sunt activi si care sunt sau au fost angajati, muncind 10-12 ore pe saptamana; studentii trebuie sa demonstreze statutul de angajat cu un contract de munca sau fluturas de salariu. De asemenea, pentru accesarea acestor granturi cerintele sunt ca studentii sa promoveze examenele si sa frecventeze cursurile. Odata aprobat acest ajutor, studentii sunt supusi unor verificari regulate.

In Olanda, taxele de scolarizare sunt in jur de 1.900 de euro pe an. Statul olandez ofera ajutor financiar care poate ajunge pana la valoarea de 966 de euro pe luna si care se adreseaza studentilor cu un venit familial anual mai mic de 30 000 de euro pe an si care lucreaza 32 de ore pe luna, potrivit Integral. Acest ajutor nu trebuie returnat.

Exista insa si optiuni pentru imprumuturi, primul fiind imprumutul pentru taxele de scolarizare. In Olanda, studentul poate aplica pentru acest imprumut inca din primul an de studiu; tanarul va trebui sa isi plateasca singur primul an de studiu, si dupa aceea, daca i se aproba continuarea imprumutului, primeste banii pe care i-a investit in primul an si urmeaza sa plateasca 150 de euro pe luna in continuare pentru a acoperi aceasta suma.

Conditiile pentru returnarea imprumutului pentru taxele de scolarizare: aceasta incepe la doi ani dupa absolvire, rata dobanzii este de 0,6%, perioada de returnare a imprumutului este de 15 ani, cu o taxa lunara minima de 45,41 de euro. Exista si posibilitatea unei pauze de 5 ani in cazurile in care studentul nu are serviciu.

Al doilea tip de imprumut este echivalentul banilor de buzunar; pentru a-l obtine, studentul trebuie sa lucreze si suma depinde de nivelul salariului pe care il are. Cerintele sunt urmatoarele: studentul trebuie sa fie inscris la o forma de invatamant universitar la zi, sa nu aiba peste 30 de ani, sa fie inregistrat pe langa o municipalitate locala si sa aiba un cont deschis la o banca olandeza.

In Marea Britanie, taxele de scolarizare sunt cuprinse intre 7.500 si 9.000 de lire sterline anual. Guvernul britanic continua programul Student Loans, prin care orice student poate beneficia de un imprumut guvernamental. In paralel, unele universitati acorda burse academice si ofera reduceri cu pana la 3.000 de lire sterline a taxelor pentru primul an si 1.500 de lire sterline pentru fiecare din anii urmatori.

Pe langa acestea, 109 universitati, care inseamna 89% din universitatile din Marea Britanie, ofera burse care depind de venitul familial, de meritul academic, de dizabilitati si alte conditii.

In Scotia si Irlanda de Nord, depunerea timpurie a dosarelor de candidatura este o cerinta, a afirmat Svetlan Danev. Potrivit acestuia, studentii romani pot studia gratuit in Scotia, unde taxele de scolarizare sunt intre 3.500 si 4.000 de lire pe an.

Studiile in strainatate si sansele de angajare

Rata de angajare a celor care au studii in strainatate este peste 83%, informeaza Educativa citand Eurostat. In functie de facultate, angajabilitatea poate fi chiar 100% (cum e la Royal Academy of Music din Marea Britanie).

In Statele Unite ale Americii, 97% dintre cei care au studiat in strainatate reusesc sa isi gaseasca un loc de munca in primele 12 luni de la absolvire, in timp ce doar 49% dintre cei care isi continua studiile in SUA reusesc sa se angajeze in aceeasi perioada de timp, conform unor statistici realizate de catre University of California si citate de Educativa. In acelasi timp, dintre cei care studiaza in strainatate, 25% reusesc sa obtina salarii initiale mai mari decat cei ce si-au finalizat studiile in tara. Iar acest lucru se intampla intr-o tara cu un sistem educational in care se afla cele mai multe universtitati din topurile mondiale.

Potrivit unui comunicat remis HotNews.ro de catre Educativa, persoanele cu studii in strainatate sunt mai apreciate de angajatori datorita experientei profesionale si de viata pe care acestia o obtin dupa urmarea unui program de studiu in afara tarii. De asemenea, multe companii au sedii in mai multe tari si angajati de mai multe nationalitati, iar studiul in strainatate aduce un contact foarte important cu mai multe culturi. Acest lucru arata o capacitate superioara de adaptare a individului la un mediu complet nou si la situatii noi, un aspect cautat de angajatori.

Costurile de trai si salarizarea

Danezii castiga cel mai mult pe o ora lucrata: 13 euro, in timp ce in Romania salariul minim pe economie, la 160 de ora lucrate intr-o luna, este de 1 euro pe ora, potrivit sursei citate.

  • Romania: 1 euro/ora
  • Olanda: 4,7 euro/ora
  • Marea Britanie: 7,16 euro/ora
  • Germania: 7 euro/ora
  • Franta: 9,19 euro/ora
  • Danemarca: 13 euro/ora

Preturile la chirii:

  • Romania: 100 - 300 euro/luna
  • Franta: 150 - 400 euro/luna
  • Germania: 150 - 400 euro/luna
  • Danemarca: 300 - 500 euro/luna
  • Olanda: 350 - 560 euro/luna
  • Marea Britanie: 300 - 600 euro/luna

Preturile alimentelor:

  • Marea Britanie: 70 - 90 euro/luna
  • Romania: 100 - 300 euro/luna
  • Danemarca: 130 - 260 euro/luna
  • Germania: 150 - 160 euro/luna
  • Olanda: 150 - 200 euro/luna
  • Franta: 150 - 200 euro/luna

Pretul unui bilet de autobuz:

  • Romania: 0.3 euro
  • Franta: 1,5 euro
  • Marea Britanie: 1,7 euro
  • Danemarca: 3 euro
  • Olanda: 3 euro

Pretul unei beri:

  • Romania: 1 euro
  • Franta: 2 euro
  • Germania: 2,5 euro
  • Olanda: 3 euro
  • Marea Britanie: 3 euro
  • Danemarca: 3,5 euro

Costurile au fost furnizate de compania Educativa

Citeste si: