In perioada 2008-2012, 21.325 de copii reveniti din Italia si Spania au solicitat echivalarea studiilor pentru reinscrierea in sistemul educational romanesc, potrivit unui studiu realizat de organizatia neguvernamentala Alternative Sociale, care a elaborat mai multe recomandari pentru parintii aflati, impreuna cu copiii lor, la munca in strainatate, care decid sa revina, in aceasta perioada de vacanta, cu familia in Romania. Cercetarea a relevat faptul ca peste 6.000 de copii remigranti prezinta dificultati de readaptare si probleme de natura psihologica si emotionala, care vor afecta dezvoltarea lor ulterioara.

Dimensiunea fenomenului remigratiei copiilor romani si consecintele acestuia justifica necesitatea unei informari adecvate a parintilor care iau in calcul revenirea lor impreuna cu copiii sau doar revenirea copiilor in Romania.

In acest context, specialistii Alternative Sociale recomanda parintilor sa pregateasca copilul cu privire la remigratie, sa il consulte la revenirea in Romania si sa ii explice acestuia motivele care au condus la decizia de remigratie, fara a-i induce sentimente de vinovatie legate de esecul migratiei.

In cazul copilului care petrecut mai mult de trei ani in strainatate, parintii vor aloca mai mult timp dialogului cu acesta, deoarece este posibil ca el sa fi dezvoltat legaturi de atasament mai profunde fata de persoane (prieteni, profesori, colegi) si obisnuinte (viata cotidiana, hobby-uri, conditii de locuit etc.) din tara de remigratie. Parintele va asculta argumentele si dorinta copilului de a se reintoarce si va identifica, impreuna cu acesta, solutii pentru a pastra legatura cu prietenii si a mentine obisnuintele avute in strainatate.

Este necesar ca parintii sa se informeze si sa pregateasca reinscrierea copilului in sistemul de invatamant inainte de reintoarcerea efectiva in Romania (sa cunoasca traseul birocratic cu privire la echivalarea studiilor si reinscrierea in sistemul de educatie romanesc) si sa sa apeleze la serviciile profesionistilor din institutiile de suport din Romania (diriginte, consilier scolar, psiholog, asistent social etc.).

De asemenea, specialistii Alternative Sociale recomanda parintilor sa discute cu copilul despre posibilele dificultati de adaptare, sa ii asculte opinia cu privire la dificultatile reclamate si sa il ajute in recuperarea lacunelor, in special cele lingvistice si culturale, necesare reintegrarii in Romania. Este esential ca parintii sa supravegheze copilul pentru a identifica manifestarile neadaptarii sociale si scolare a acestuia si sa intervina direct pentru a facilita adaptarea copilului la diversele medii cu care acesta interactioneaza (colectivul de colegi, grupul de prieteni, vecini, etc.).

Alternative Sociale aproximeaza ca, pe termen scurt si mediu, numarul copiilor cu probleme grave emotionale si psihologice cauzate de remigratia neasistata va creste cu aproximativ 1.000 de copii in fiecare an.