In Romania, jocurile de noroc au luat amploare in ultimii ani, fie ca este vorba de cazinouri, pariuri sportive sau celebrele "pacanele". "Dependenta de jocuri de noroc este o boala cronica si nu un viciu" - Catalina Constantin, psiholog clinician si psihoterapeut. In tara, sunt aproximativ 10.000 de localuri destinate jocurilor de noroc, iar un milion de romani participa la jocurile de noroc cel putin o data pe saptamana.

"Dependenta de jocuri de noroc este o boala cronica si nu un viciu" - Catalina Constantin, psiholog clinician si psihoterapeut.

Date statistice:

* Un milion de oameni participa in Romania la jocuri de noroc cel putin o data pe saptamana.

* In acest moment, in Romania exista aproximativ 10.000 de localuri in care se desfasoara jocuri de noroc (de la cazinouri si pana la localuri cu slot-machine - "pacanele").

* La nivel european, exista intre 0,5-3% persoane dependente de jocuri de noroc.

* Conform estimarilor, in Romania sunt intre 20.000 si 120.000 de persoane dependente de jocurile de noroc.

Cauze care pot duce la dependenta de jocuri de noroc:

- Pierderea unui parinte inainte de varsta de 15 ani (deces, divort etc).

- Inexistenta disciplinei dintr-o familie.

- Expunere timpurie la jocurile de noroc.

- Familiile care pun mare pret pe valorile financiare, in care nu se pune accent deloc pe economisire.

- Modificari neurologice

- Plictiseala este unul dintre factorii importanti care declanseaza patima pentru jocurile de noroc (Dr. Emilian Voiculescu - Medic Psihiatru si Psihoterapeut psihanalist).

Tratament

Nu exista o reteta clasica, fiecare este unic in felul lui si trebuie sa urmeze pasi diferiti. Tratamentul in aceste cazuri dureaza intre 3 si 5 luni. Exista o luna de pauza, in care pacientul trebuie sa puna in aplicare ceea ce i s-a spus in cadrul tratamentului, dupa care revine la terapie.

- 67% dintre cei care au finalizat terapia au scapat de dependenta.

Cum se desfasoara fenomenul jocurilor de noroc in Olanda

Populatia care joaca este impartita in doua categorii: adulti tineri (intre 18 si 23 de ani) si adulti (peste 24 de ani).

Exista un sistem computerizat, iar accesul se face pe baza unui act de identitate. Persoanele sunt inregistrate in sistem si pot fi urmarite foarte usor.

Limita de participare este de 6 vizite pe luna pentru adultii tineri si de 8 vizite pentru adulti. Dupa acest numar, persoanele sunt avertizate.

Daca vizitele continua, urmeaza un interviu in care exista o discutie in legatura cu cele intamplate. La urmatoarea abatere, persoana este interzisa in casinouri pentru o perioada limitata. Cu cat greseste de mai multe ori, cu atat perioada de interzicere i se prelungeste.

In 2011 au fost 28.074 de interviuri in Olanda, in scadere fata de 2010 (au fost peste 30.000).

Celebrele "pacanele" sunt amplasate departe de atm-uri. A doua oara cand joci, ti se percep taxe mult mai mari, tocmai pentru a te descuraja. Exista limita la alcool in aceste localuri.

In Olanda nu exista jocuri de noroc on-line, se intra doar pe adrese straine.

Sursa: Simpozionul "Gambling, dependenta si necesitatea unor politici transparente in domeniu", organizat de APTA-TESG ("Asociatia pentru Prevenirea si Tratarea Aditiei. Transparenta si Egalitate de Sansa in Gambling").