​NASA a prezentat luni prima imagine obținută de telescopul spațial James Webb, una care ne arată Universul de acum 13 miliarde de ani, fiind cea mai profundă și clară imagine a Universului la începuturile sale. Acum, alte cinci imagini științifice au fost prezentate, cu nebuloase spectaculoase, culori uimitoare și galaxii îndepărtate pe care le vedem în detalii fără precedent.

Nebuloasa Carina - cresa de steleFoto: NASA

Nebuloasa Carina

Descrierea ESA - Carina Nebula: Privind cu telescopul Webb spre această regiune în care se formează stele și către alte regiuni asemănătoare, oamenii de știință pot observa noi stele în curs de formare și pot studia gazul și praful din care sunt alcătuite:

Cvintetul lui Stephan, cinci galaxii care interacționează într-un „dans cosmic”, la 290 de milioane de ani lumină

Descrierea ESA - Stephan’s Quintet: Stelele sunt formate din și contribuie la praful și gazele cosmice existente în cantități impresionate, iar acestea se învârt în jurul galaxiilor. Praful evoluează cu timpul, iar Webb poate studia galaxiile apropiate și dinamice care interacționează, pentru a vedea acest praf în acțiune. Acum, oamenii de știință pot observa detalii nemaiîntâlnite despre cum determină galaxiile care interacționează formarea de noi stele și despre cum este perturbat gazul din aceste galaxii:

O stea pe moarte - Nebuloasa Southern Ring (Optul explodat)

Descrierea ESA: Southern Ring: De la nașterea până la moartea grandioasă a nebuloaselor planetare, Webb poate explora praful și gazele emanate de stelele ajunse la finalul vieții și care, într-o bună zi, ar putea forma o nouă stea sau planetă:

A doua imagine prezentată marți - atmosfera unei exoplanete. WASP-96 b se numește planeta și este o gigantă gazoasă aflată la o distanță de peste 1.000 de ani lumină.

Descrierea ESA - WASP-96b: Studierea altor sisteme planetare îi va ajuta pe astronomi să afle cât de tipic sau de atipic este sistemul nostru solar. Webb a detectat molecule de apă pe o exoplanetă și urmează acum să studieze alte sute de sisteme pentru a înțelege din ce sunt alcătuite atmosferele altor planete:

Prima imagine dezvăluită marți de NASA este cea prezentată în premieră luni seara, într-un briefing cu președintele Biden

Descrierea ESA: SMACS 0723: Pentru a înțelege cu adevărat începuturile noastre, trebuie să privim înapoi până la nașterea acestor galaxii. Această imagine de mare profunzime folosește un cluster galactic lenticular pentru a găsi unele dintre cele mai îndepărtate galaxii detectate vreodată. Imaginea obținută arată doar o mică parte din capacitățile telescopului Webb în ceea ce privește studierea câmpurilor profunde:

Fiecare imagine este precum o descoperire

„Veți vedea lucruri legate de formarea stelelor și de găuri negre care devorează orice”, a spus marți, Bill Nelson administrator NASA.

Pe 11 iulie, prima imagine captată de telescop a fost prezentată în prezența președintelui Biden. „Ar fi trebuit să-i vedeți pe președinte și pe secretarul de stat Harris seara trecută, erau precum niște copiii și ne-au întrebat o mulțime de lucruri”.

A început și primul ciclu de observații științifice, un ciclu care durează un an.

„Acest telescop are combustibil pentru 20 de ani”, a spus Bill Nelson, comparându-l cu „iepurașul Energizer”, spune șeful NASA.

  • „Fiecare imagine este precum o descoperire și ne va da o perspectivă nemaivăzută asupra universului. Acest telescop, fiind unul în infraroșu, va putea vedea prin norii de praf interstelar și va vedea lumina din colțurile extrem de îndepărtate ale universului”, spune Bil Nelson.

„Un savant NASA a calculat că Universul are 13,8 miliarde de ani și cu acest telescop vedem la peste 13 miliarde de ani și vom putea ajunge la 13,5 miliarde de ani. Acea lumină a călătorit 13,5 miliarde de ani, la doar câteva sute de milioane de ani de la începuturi. Acesta este pragul și este un exemplu despre ceea ce poate face NASA cu partenerii săi industriali și cu Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Canadiană.

Nebuloase, galaxii, găuri negre

Telescopul James Webb (JWST) ne va arăta cele mai vechi galaxii pe care le-am văzut vreodată și prima imagine arată cât de puternic este telescopul, cât de departe poate vedea în spațiu și timp și cu ce grad ridicat de sensibilitate poate face asta.

Ce vedem marți? Nebuloasa Carina, una dintre cele mai mari și strălucitoare de pe cer; Nebuloasa Southern Ring (Optul explodat), un nor de gaz în jurul unei stele muribunde; dar și Stephan’s Quintet (Cvintetul lui Stephan), un grup de cinci galaxii din constelația Pegasus, aflate la 290 milioane de ani - lumină.

Este de așteptat să vedem și date despre ce molecule sunt prezente în atmosfera exoplanetei WASP-96b, care este o gigantă gazoasă ce se găsește la o distanță de peste 1.000 de ani lumină de noi. Unul dintre avantajele telescopului este că poate examina atmosfera exoplanetelor pentru a detecta bio-semnături care să indice prezența apei, metanului sau a altor substanțe.

Următoarele imagini, nu doar că vor impresiona publicul prin frumusețea lor, ci vor arăta și cât de performante sunt cele patru instrumente ale telescopului (trei aparate de imagistică și un spectrograf), ideea fiind că aceste imagini pot aduce lucruri noi și pentru astronomi. Mulți dintre ei spun că, datorită lui JWST, intrăm într-o eră noua a observațiilor astronomice.

Imaginile color, de foarte înaltă rezoluție, au fost procesate câteva săptămâni pornind de la imaginile brute captate de telescop și trimise către Terra, din punctul său de observație situat la peste 1,5 milioane km.

Secretele din norii interstelari

Prima imagine înfățișează grupul masiv de galaxii denumit SMACS 0723 care se află la 4,6 miliarde de ani lumină de noi, dar masa combinată acționează precum o „lentilă gravitațională”. Gravitația roiului de galaxii curbează, spațiul deformează imaginile și face ca alte galaxii, mai îndepărtate, să devină vizibile.

O parte dintre „fărâmele” de lumină care apar mai „șterse” pe fundalul imaginii reprezintă o combinație a imaginilor de diverse lungimi de undă ale luminii și datează de mai bine de 13 miliarde de ani, cu 800 de milioane mai „tinere” decât Big Bang-ul, punctul teoretic în care a început expansiunea Universului.

Imaginile pe care le vedem acum au fost modificate pentru a le face familiare publicului larg, ele fiind surprinse în spectru infraroșu la lungimi de undă pe care ochiul uman nu le-ar putea vedea.

Folosind capacitatea sa deosebită în spectrul infraroșu, James Webb nu va vedea doar obiecte mai vechi, ci și norii de praf interstelar care absorb lumina stelelor și îi ascund de vederea lui Hubble. Această lumină invizibilă face posibil, prin James Webb, să vedem ceea ce se ascunde în nori și el ne va da indicii privind nașterea stelelor și galaxiilor.

Comparațiile dintre JWST și Hubble nu sunt chiar potrivite, fiindcă am pune alături telescoape cu totul diferite, plus că Hubble trebuie privit cu super-entuziasm, la ce imagini minunate a trimis în 30 de ani. În unele articole de presă se spune că James Webb este de 100 de ori mai puternic decât Hubble.

JWST are și uriașa oglindă de 6,3 metri diametru și, o diferență uriașă este că se găsește la 1,6 milioane km de Terra, față de 600 km, la cât se află Hubble.