​NASA a prezentat, în cadrul unui briefing cu președintele SUA, Joe Biden, prima imagine științifică obținută de telescopul James Webb care se află la 1,6 milioane km de Terra. Imaginea reprezintă un grup de galaxii denumit SMACS 0723 care se află la câteva miliarde de ani lumină de noi.

Prima imagine obtinuta de telescopul James WebbFoto: NASA

NASA spune că este cea mai profundă și clară imagine în infraroșu a universului timpuriu, iar James Webb a putut să o capteze într-o zi, în timp ce Hubble avea nevoie de câteva săptămâni. Click aici pentru a vedea imaginea la rezoluție mare.

Imaginea reprezintă una dintre cele cinci ținte cerești alese de un comitet special pentru primele observații ale telescopului spațial. SMACS 0723 este un grup masiv de galaxii (cluster of galaxies) care, prin distorsiunea luminii obiectelor din spatele lor permite obținerea unor imagini ale galaxiilor și mai îndepărtate. Fenomenul se numește gravitational lensing (lentilă gravitațională).

Iată imaginea:

Alte imagini vor fi prezentate pe 12 iulie, la o conferință care va începe la ora României 12.30.

Care sunt cele cinci ținte cerești despre care vom vedea imagini captate de telescopul James Webb

Nebuloasa Carina (Carina Nebula) una dintre cele mai mari și strălucitoare de pe cer, aflată la 7.800 de ani lumină distanță. Este și ea o „creșă” de stele.

Nebuloasa Optul Explodat (Southern Ring Nebula sau NGC 3132) se află la 2.000 de ani lumină de Terra și este o nebuloasă planetară în jurul unei stele care este „pe moarte”.

Spectrul exoplanetei WASP-96b, o gigantă gazoasă ce are jumătate din masa lui Jupiter și care orbitează în jurul unei stele situate la 1.150 ani lumină de noi. Va fi cea mai detaliată imagine spectrală a unei exoplanete și ne va spune ce elemente conține atmosfera acelei exoplanete.

Stephan’s Quintet (Cvintetul lui Stephan), un grup de cinci galaxii din constelația Pegasus, aflate la 290 milioane de ani - lumină de Pământ).

SMACS 0723 un grup masiv de galaxii (cluster of galaxies) care, prin distorsiunea luminii obiectelor din spatele lor permite obținerea unor imagini ale galaxiilor îndepărtate.

Despre telescopul James Webb

Telescopul care a costat 10 miliarde dolari a fost trimis în spațiu în ziua de Crăciun a lui 2021.

Pe 24 ianuarie, la aproape o lună de la lansare, telescopul spațial James Webb a ajuns pe orbita sa finală, la 1,5 milioane de km de Pământ, de la care va putea observa primele galaxii din univers. Au urmat apoi luni de calibrări și de teste, iar pe 1 iunie NASA a anunțat data primelor imagini științifice: 12 iulie.

James Webb Space Telescope (JWST) a fost construit pentru a ne arăta și cum s-au ”aprins” acum peste 13,4 miliarde de ani primele ”lumini”, într-un Univers super-întunecat. Telescopul ne va da mai multe date despre primele licăriri ale ”zorilor” universului, când primele stele și galaxii au început să-l populeze. Se speră că Webb, grație oglinzii uriașe și a capacității de a vedea în infraroșu, va permite vizualizarea mult mai clară a unor galaxii îndepărtate.

O a doua categorie de observații va fi în domeniul exoplanetelor pe care ne așteptăm să le vedem mai clar ca niciodată. Interesant este că atunci când s-a discutat în mod serios prima oară despre construirea telescopului nu se știa de existența unor exoplanete, dar de atunci au fost catalogate peste 4.000. Noul telescop va putea examina atmosfera exoplanetelor pentru a detecta bio-semnături care să indice prezența apei, metanului sau a altor substanțe.

James Webb Telescope ne poate da informații noi despre galaxiile primordiale, despre exoplanete, despre energia întunecată și despre găurile negre de la începuturile cosmosului.