​Colegiul Medicilor a reacționat, vineri, printr-o scrisoare deschisă în care subliniază că „medicii nu sunt sac de box” după ce o doctoriță care era de gardă la Spitalul Municipal din Fetești a fost lovită de un pacient pe care îl consulta. Pacientul care a lovit-o pe doctoriță și mama sa, care îl însoțea la spital, au fost reținuți.

Daniel Coriu, presedintele Colegiului MedicilorFoto: Arhiva personala

În noaptea de miercuri spre joi, o doctoriță care era de gardă la Spitalul Municipal din Fetești a fost lovită de un pacient pe care îl consulta. Bărbatul ar fi lovit-o cu pumnul în față pe doctorița în vârstă de 31 de ani.

Pacientul care a lovit-o pe doctoriță - un bărbat de 27 de ani - și o femeie de 47 de ani, mama acestuia, care îl însoțea, au fost reținuți joi. Bărbatul este cercetat pentru ameninţare, lovire sau alte violenţe asupra unui cadru medical şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, iar mama sa pentru ameninţare şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Colegiul Medicilor a transmis vineri o scrisoare deschisă cu titlul „Medicii nu sunt sac de box...pentru nimeni!’’, semnată de prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor:

„Stimată opinie publică,

Medicul și pacientul, medicul și societatea, suntem la fel.

Relația dintre medic și pacient trebuie să se bazeze pe respect reciproc, iar medicul, în exercitarea profesiei sale, bineînțeles că trebuie să manifeste profesionalism, empatie și corectitudine.

Dar nu putem asista impasibili și nu este normal, reprezintă chiar o infracțiune, să agresezi cadre medicale. Pe de altă parte, bineînțeles, medicul trebuie să-și trateze pacienții cu maximum de profesionalism, corectitudine și seriozitate.

Cu toții am auzit de agresiuni față de medici, cu toții am auzit și de cazuri izolate de medici care, în anumite momente, poate nu au arătat empatia și profesionalismul pe care le considerăm obligatorii în exercitarea profesiei medicale, dar nu trebuie să generalizăm.

Nu trebuie să lăsăm diverse comportamente, dar și voci care să creeze o prăpastie și mai mare și să afecteze și mai tare relația dintre medic și pacient.

Împreună, noi, corpul medical și întreaga populație a României și de pe întreg mapamondul, străbatem o pandemie care, din păcate, și ea a contribuit la un anumit tip de erodare a relației de încredere ce este firesc să existe între medic și pacientul său.

Nu trebuie uitat, însă, că medicii sunt oameni dedicați sănătății și cu toții dorim salvarea vieții!

O societate modernă are nevoie de un corp medical puternic, un corp profesional care să corespundă nevoilor și provocărilor sistemului medical.

Din păcate, în România, la acest moment, există o aparentă ruptură între corpul medical și o parte a societății și, ca o consecință, o criză gravă în înțelegerea relației medic-pacient.

Constatăm diverse atitudini, diverse mesaje care duc și conduc la o degradare constantă a relației medic-pacient, cu impact nedorit asupra actului medical, cu o sădire a neîncrederii în medici, ceea ce ar putea să genereze situații în care medicul va practica o medicină defensivă sau pur și simplu va alege, așa cum a făcut deja un număr foarte mare de medici, să plece în alte țări, având ca singură motivație dorința de a-și practica profesia în condiții corecte și sigure.

Sigur, putem accepta la unii pacienți lipsa informării corecte și echilibrate privind funcționarea sistemului medical, putem accepta neînțelegerea bolii și un anumit tip de respingere a diagnosticului ori a tratamentului care, pe de altă parte, ar duce la salvarea vietii și care se bazează pe protocoale și așteptări nerealiste, dar sub nicio formă nu putem accepta agresivitatea și violența împotriva personalului medical.

Pe de altă parte, pacientii, dar și întreaga opinie publică, trebuie să înțeleagă neputința medicilor în acordarea de îngrijiri medicale optime în condiții de infrastructură medicală deficitară sau extrem de deficitară în anumite unități sau de lipsa numărului optim de medici în anumite zone.

NU Medicul este responsabil de acest sistem medical neperformant, NU Medicul trebuie pedepsit fizic sau verbal de lipsa echipamentelor medicale sau de creșterea timpului de asteptare atunci când el este implicat în alte cazuri și suprasolicitat.

Dar DA, susținem practicarea medicinei corecte, profesioniste și responsabile si suntem dispusi la orice fel de măsuri care să ducă la creșterea gradului de încredere și la dezvoltarea profesiei medicale, dar noi și societatea nu trebuie să lăsăm comportamente și voci care să ,,sape’’ în adâncirea relației de neîncredere dintre o parte a populației și medici.

În numele Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din România,

Prof. univ. dr. Daniel Coriu,

Președintele Colegiului Medicilor din România”