​Medicii şi farmaciştii din România spun că de câteva luni se confruntă cu un adevărat fenomen legat de un medicament injectabil creat pentru a fi folosit în diabetul de tip 2. Tratamentul este eficient în reglarea glicemiei, conținând ca substanţă activă semaglutida. Foarte mulţi oameni le cer medicilor să le prescrie acest medicament pentru a scădea în greutate, chiar dacă nu suferă de diabet, potrivit News.ro.

MedicamenteFoto: DreamsTime

Doru Negru, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, a explicat pentru News.ro că tratamentul ajută şi în scăderea în greutate, fapt confirmat de studiile de specialitate.

Medicul Doru Negru le explică însă pacienţilor care solicită în număr mare acest medicament, pacienţi care nu au neapărat diabet, că cea mai bună soluţie pentru a slăbi nu este un medicament, ci un program alimentar stabilit împreună cu medicul nutritionist, dar şi multă mişcare.

Este vorba despre medicamentul Ozempic, pe care tot mai multe persoane care nu suferă de diabet îl cer pentru slăbit: „Am avut solicitări nenumărate de la pacienţi. Toată lumea vine şi spune “De ce nu-mi dai medicamentul ăsta, că este bun, uite, m-am îngrăşat şi vreau să slăbesc”, şi eu zic, “Măi, dar te-ai îngrăşat fiindcă nu ai luat medicament? Dar de ce te-ai îngrăşat? Fiindcă am mâncat”.”

Medicul diabetolog a explicat care este principiul după care funcţionează medicamentul Ozempic: „Substanţa din el încetineşte golirea stomacului dându-ţi mai multă vreme senzaţia de saţietate.”

Specialistul avertizează însă că, după întreruperea tratamentului, kilogramele se pun la loc în lipsa unei alimentaţii echilibrate şi a exerciţiului fizic.

„Da, aceste soiuri de medicamente sunt bune şi eficiente, dar sunt anapoda, e ca şi când te-ai scărpina la urechea stângă cu mâna dreaptă”, este concluzia medicului.

Mulți români cer medicamentul direct în farmacie, fără rețetă

Beatrice Speteanu, farmacist la o farmacie din Capitală, a explicat că oamenii vin în număr mare să ceară medicamentul Ozempic fără să aibă o reţetă prescrisă de medic, lucru absolut necesar pentru eliberarea acestui tratament, dar şi câteva investigaţii medicale făcute înainte, la recomandarea medicului.

“Pe piaţă există două variante injectabile, sunt medicamente pentru scăderea glicemiei şi se dau exclusiv pe reţetă de la medicul diabetolog sau nutriţionist. El a fost aprobat prima oară în America de către FDA, dar ca efect secundar, nu advers, s-a observat că majoritatea pacienţilor au avut o scădere foarte mare în greutate, uneori chiar de 20 de kilograme, asta în timp de 2-3 luni. Intervine prin scăderea apetitului, prin gestionarea mai uşor între ceea ce înseamnă saţietate şi consumarea mâncării, în România a fost introdus pe piaţă de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi este folosit în reţete gratuite şi compensate tocmai pentru pacienţii care au probleme cu glicemia, pentru diabetici”, a explicat farmacista Beatrice Speteanu, pentru News.ro.

“Vin să ceară fără reţetă, destul de des, nu este vorba numai de Ozempic, mai este un medicament injectabil care acţionează prin acelaşi mecanism, pentru scăderea greutăţii. Tuturor le recomandăm, chiar avem acum numere de diabetologi unde să-i trimitem, pentru că este necesară şi o anamneză. Adică li se va recomanda, unii au şi primit eventual reţeta, li s-au recomandat analize de sânge, o ecografie abdominală şi ecografie de tiroidă. În funcţie de aceste analize, medicul poate recomanda dacă i se poate administra şi acest ozempic”, adaugă farmacista.

Sursă foto: Dreamstime.com.