Bolnavii în fază terminală care au nevoie de calmante puternice sunt lăsați de statul român în voia sorții. Acum 3 ani, un proiect de lege ce prevedea că aceștia vor avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție de la medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei), era depus la Parlament. 3 ani mai târziu, proiectul continuă să zacă în sertare. În tot acest timp, inițiatorii demersului nu își explică nici ei motivele, iar pacienții cu boli terminale continuă să se stingă în chinuri.

Pacient în RomâniaFoto: DreamsTime

Ce spune proiectul de lege pe care România îl ține în sertar, în timp ce numărul țărilor care legalizează canabisul medicinal crește de la an la an

Proiectul de lege a trecut rapid de Senat, dar s-a blocat încă de acum 3 ani, după ce a fost înaintat Camerei Deputaților (for decizional) și trimis pentru raport la comisiile permanente, declară Cristina Dumitrache, deputat PSD și inițiatoarea proiectului de lege, pentru HotNews.ro.

Motivele pentru care proiectul este acum blocat nu sunt foarte clare nici pentru Cristina Dumitrache, însă unul dintre ele ar putea fi acela că Ministerul Sănătății a dat, încă de la începutul anului 2021, un punct de vedere negativ, în care se face inclusiv confuzie între conceptul de utilizare a canabisului în scop medicinal și utilizarea lui în scop recreativ.

Cum conducerea Ministerului Sănătății s-a schimbat între timp, iar actualul ministru, Alexandru Rafila, este coleg de partid cu deputata Cristina Dumitrache, inițiatoarea proiectului de lege, HotNews.ro a încercat să obțină un punct de vedere privind acest proiect de lege și de la actualul ministru al Sănătății. Alexandru Rafila nu a oferit niciun răspuns, până la momentul apariției acestui articol.

De cealaltă parte, Emanuel Ungureanu, deputat USR, și el inițiator al proiectului de lege, îl acuză pe Alexandru Rafila că este cel care „blochează personal” legalizarea canabisului medicinal.

Proiectul de lege prevede, în esență, posibilitatea prescrierii, de către medicul specialist, printr-un formular special, de calmante ce conțin canabis sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau pentru inhalare.

Proiectul de act normativ prevede explicit că fumatul de canabis nu este permis.

Inițiativa legislativă prevede și înființarea Agenției Canabisului (care funcționează în țări precum Republica Cehă, Germania, Olanda), care se ocupă de avizul pentru cultivare, precum și de controlul, verificarea și supravegherea operațiunilor cu canabis în vederea utilizării în scop medical.

De asemenea, se propune înființarea Registrului Național Unic, care să furnizeze date cu privire la producătorii şi fabricanții de substanțe şi preparate ce conțin canabis, precum și informații privind cultivatorii de plante de canabis în scop medical, pentru garantarea transparenței și securității în domeniu.

Proiectul a fost inițiat de Cristina Dumitrache (deputat PSD, fost membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților), Florin Buicu (deputat PSD, fost președinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și Emanuel Ungureanu (deputat USR, fost vicepreședinte Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și a adunat semnăturile a 85 de parlamentari de la toate partidele parlamentare la acel moment - PSD, Pro România, USR, PNL și ALDE.

Zeci de țări din întreaga lume permit în acest moment utilizarea canabisului în scopuri medicinale, însă numai în anumite condiții și, de cele mai multe ori, doar pentru bolnavii în fază terminală. Numărul acestor țări crește în fiecare an.

Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Elveția, Grecia, Cehia, Cipru, Malta, Polonia, și Portugalia se numără printre țările europene care au legalizat utilizarea canabisului în scop medicinal. Aceasta este legalizată și în Canada, în timp ce în Statele Unite, fiecare stat are propria legislație în această privință.

Cine este principala „voce” a legalizării canabisului medicinal în România: Alexandra, o tânără a cărei mamă a murit de cancer

Proiectul de lege a pornit de la Alexandra Ana Cârstea, o tânără a cărei mamă, Victoria, a fost răpusă de cancer la începutul anului 2019. În amintirea mamei ei, Alexandra a denumit proiectul de lege „Victoria” și luptă pentru ca alți pacienți cu boli terminale să aibă acces la calmante pe bază de canabis. Ea a devenit, în acești ani, principala voce a legalizării canabisului medicinal în România.

Alexandra a inițiat o petiție care a adunat zeci de mii de semnături și a reușit să împingă apoi în Parlament proiectul de lege pentru legalizarea canabisului medicinal, pe care și-au pus semnătura aproape 100 de parlamentari de la toate partidele.

Alexandra a fost, în tot acest timp, principala voce a demersurilor de legalizare a canabisului în scop medicinal în România. Ea a început demersurile pentru legalizarea canabisului în scop medicinal în România încă de când mama ei era în viață și avea nevoie de astfel de calmante.

FOTO: Alexandra și proiectul de lege Victoria, în 2019, în ziua depunerii la Parlament

Alexandra își dorește acum să ajute alți pacienți oncologici să nu se mai lovească măcar de o parte dintre problemele de care s-au lovit ea și mama ei. Una dintre ele - o soluție pentru calmarea durerilor în stadiul terminal al bolii.

Ea este dezamăgită de faptul că, în timp ce la nivel internațional, „statele încep să adopte o poziție mai flexibilă în ceea ce privește recunoașterea utilității canabisului în scop medical și se fac demersuri consistente pentru a fi creat cadrul legal prin care bolnavii pot beneficia de tratament, România pare că a uitat ca a lăsat la „sertar” un proiect de lege care trecuse de Senat la sfârșitul anului 2019 și dăduse, cu aceasta ocazie, încredere și speranță multor români care aveau nevoie și de această soluție.”

Alexandra își amintește că, în momentul inițierii petiției pentru legalizarea canabisului medicinal, mama ei era încă în viață. Ea se afla atunci în căutare de soluții „atât pentru atenuarea durerilor cumplite pe care le avea, cauzate de metastazele osoase, cât și soluții alternative de terapie pe care ar fi putut să le folosească, în condițiile în care medicația clasică nu mai putea fi recomandată.

Alexandra și-a pierdut mama „după o luptă grea și dureroasă prin care a trecut cu demnitate și speranța accesului la un tratament care poate i-ar fi îmbunătățit calitatea vieții, în anul 2019. La câteva luni distanță, în același an, am trăit speranța că acest „testament” moral pe care mi l-a încredințat ar putea fi adus la îndeplinire în România, spre beneficiul multor suferinzi din țara noastră, de toate vârstele.”

FOTO: Alexandra și părinții săi

Alexandra este dezamăgită de faptul că „autoritățile din România par că încă aleg să ignore dovezile stiințifice din ce în ce mai numeroase, dar ce e mai trist, aleg să ignore strigătul de ajutor al unor bolnavi pentru care canabisul ar putea însemna ameliorarea simptomelor suferinței.”

Ea spune că din ce în ce mai multe state din jurul României recunosc și adoptă tratamentul cu canabis medicinal, iar țara noastră riscă să fie acționată inclusiv la Curtea Europeană de Justiție, dar și la CEDO din cauza abordării în această manieră a drepturilor omului (refuzul tratamentului necesar).

Despre punctul de vedere negativ al Ministerului Sănătății, „o instituție care ar trebui să ofere cel mai mare suport bolnavilor noștri”, Alexandra spune că utilizează „argumente perimate și unele incorecte”: „Abordarea perimată și lipsa de informare actualizată pe care Romania o transpune în tot felul de puncte de vedere care încalcă nu numai drepturile pacienților, dar menține tara noastră într-un con de umbră în acest domeniu, limitând orice posibilitate de progres științific, de inovații în terapiile medicale, și aport la know-how-ul international în domeniu și blocând calea unei oportunități imense de dezvoltare economică, ale cărei resurse ar ajuta economia țării noastre să consolideze și să dezvolte sectoare ce țin de strategia națională, precum domeniile sănătății și educației.”

„Ne mor oameni dragi. Mor oameni pe care poate am putea să îi mai salvăm sau să le oferim o altă calitate a vieții. Până când statul român va alege să întoarcă privirea de la acești bolnavi? De la dreptul legal și moral pe care îl avem la tratament? De ce alegem să stăm încă într-un aparent conservatorism și nu ne uităm la state precum Germania, menționând doar unul dintre acele state democratice europene care a ales să își trateze cetățenii cu respect și dedicație. Până când România vrea sa înlăture Victoria pacienților și să îi lase adânciți în suferință?”, este strigătul de disperare al Alexandrei.

Cristina Dumitrache, inițiatoarea proiectului de lege: „Se încalcă drepturile unor pacienți cu boli grave”

Cristina Dumitrache este deputat PSD și este inițiatoarea proiectului de lege în Parlament. Spune că proiectul de lege este, în acest moment, „teoretic”, în desfășurarea procedurii legislative.„Practic, este înghețat din luna martie 2021, atunci când Guvernul, pe baza consultărilor avute cu Ministerul Sănătății, a transmis un punct de vedere nefavorabil.”

85 de parlamentari din toate grupurile politice existente în Parlament la momentul 2019 și-au pus semnătura pe această inițiativă legislativă, amintește Cristina Dumitrache, iar proiectul a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ și de la Consiliul Economic și Social.

Cristina Dumitrache vorbește despre „o nevoie deja materializată în majoritatea statelor vestice ale lumii, nevoie care se resimte și în România”, iar „ideea pe care mi-aș dori să o accentuez este că acest proiect este bun din perspectiva legiuitorului și, totodată, foarte necesar în domeniul medical, aducând beneficii considerabile pacienților diagnosticați cu cancer, HIV/SIDA, Parkinson, epilepsie, Alzheimer s.a. Bineînțeles că impactul proiectului este unul pozitiv pentru asigurarea respectării și protejării drepturilor fundamentale, cum ar fi dreptul cetățenilor la sănătate și la tratamente accesibile și adecvate”.

Am întrebat-o pe Cristina Dumitrache care crede că sunt motivele pentru care proiectul de lege nu a ajuns, nici după 3 ani, la vor în Camera Deputaților, for decizional. Mărturisește că motivele nu îi sunt nici ei foarte clare.

„Pentru a susține o abordare corespunzătoare și eficientă în vederea îmbunătățirii proiectului, au fost înaintate și integrate o serie de amendamente care remediază observațiile existente, incluzând, de altfel, mare parte din aspectele sesizate de asociațiile și părțile interesate care ne-au scris. Așadar, în forma conturată în prezent, proiectul ar putea fi supus dezbaterii in comisiile vizate și, ulterior, votului final. Însă acest lucru nu se întâmplă încă.”

Ea este convinsă că punctul de vedere nefavorabil al Guvernului a avut un impact negativ asupra dinamicii legislative în cadrul Camerei Deputatilor, camera decizională: ”Din păcate, și spre surprinderea mea, acest punct de vedere al Guvernului este bazat pe analize non-științifice, fiind formulat mai mult ca un punct de vedere vizând oportunitatea decât necesitatea. Mi-aș dori să evidențiez faptul că noi suntem puterea legislativă în stat și că este de competența noastră să elaboram și să adoptăm astfel de legi.”

FOTO: Cristina Dumitrache, deputat PSD, inițiatoarea proiectului de legalizare a canabisului medicinal în România

Cum confundă instituțiile din România utilizarea canabisului în scop medicinal cu utilizarea în scop recreativ

O altă problemă pe care o vede Cristina Dumitrache este „asocierea necorespunzătoare și în mod eronat a conceptului de utilizare a canabisului medicinal cu cel al utilizării canabisului în scop recreativ. Proiectul de lege urmărește întocmai instituirea unui cadru normativ care să reglementeze operațiunile de cultivare, producere, fabricare, depozitare, comerț, distribuire, etc a canabisului în scop medical și se limitează la acesta.”

O altă barieră în calea legalizării strict în scop medical pe care o vede Cristina Dumitrache este interpretarea eronată a legislației în materie: „Autoritățile fac o confuzie între legalizarea recreativă și cea în scopuri medicale, în condiții de securitate, într-un mediu controlat și cu o adresabilitate strictă și limitată.

În punctul de vedere al Guvernului, primit în primăvara anului trecut, încă din prima pagină a documentului la capitolul „Observații”, reprezentanții Executivului „ne atrag atenția” că „fenomenul drogurilor se constituie într-o amenințare la adresa securității, democrației, bunei guvernări și a statului de drept slăbind (...) stabilitatea politică și instituțiile economice și democratice prin repercusiunile negative pe care le are asupra sănătății publice, siguranței și bunăstării”. Acest fragment și multe altele asemănătoare, din răspunsul Guvernului, pentru mine, sunt dovezi clare că cei în măsură să formuleze un punct de vedere nu au înțeles exact obiectul acestui proiect legislativ. Așa cum avem legislație pentru a putea folosi morfina în scop medical, putem avea legislație pentru a folosi și canabisul pentru beneficiile sale medicale”, mărturisește inițiatoarea proiectului de lege.”

Cristina Dumitrache mai mărturisește că o astfel de „împotrivire și rigiditate” este cu atât mai greu de înțeles pentru ea cu cât o rezoluție din 13 februarie 2019 a Parlamentului European îndeamnă statele membre să stimuleze cercetarea și adaptarea legislației pentru a asigura acccesul pacienților la tratamente pe baza de canabis: „Inclusiv ONU, în decembrie 2020, la recomandarea OMS, a reclasificat canabisul, recunoscându-i potențialul medical.”

Cristina Dumitrache mai spune că zeci de studii au arătat beneficiile canabisului medicinal pentru o multitudine de afecțiuni, și nu doar pentru pacienții cu boli oncologice în fază terminală: „Efecte terapeutice, ameliorarea simptomelor și o îmbunătățire considerabilă a calității vieții au fost observate inclusiv la bolnavii de scleroză multiplă, cei cu durere neurogenă, diferite forme de epilepsii, Alzheimer și multe alte afecțiuni pentru care medicina tradițională s-a dovedit ineficientă sau insuficientă.”

„Cât timp accesul la o terapie alternativă este blocat, putem spune că batem pasul pe loc și limităm accesul la inovații în terapii medicale, la progres și oportunități în îmbunătățirea sistemului de sănătate publică. Și, cel mai grav, se încalcă dreptul unor pacienți cu boli grave și foarte grave care, la fel ca alți cetățeni europeni, au nevoie de respect și șanse egale. Așa cum am citit în presă, canabisul a fost folosit în Austria pentru tratarea pacienților cu Covid și în Ucraina se vorbește despre legalizarea canabisului medical pentru a trata soldații diagnosticați cu stres post traumatic.

În final, vreau să nu uităm că planta de canabis a fost folosită de oameni de peste 5000 de ani și, conform ultimelor descoperiri științifice, în corpul uman există un sistem endocanbinoid care îndeplinește un rol complex și extrem de important”, încheie Cristina Dumitrache, ea făcând apel la autorități „să renunțe la mentalitățile învechite si să ne conectăm la ceea ce știința dovedește pe măsură ce se fac noi progrese și descoperiri”.

Emanuel Ungureanu, inițiator al proiectului de lege: „Legalizarea canabisului medicinal, blocată de domnul ministru Rafila personal”

Alături de Cristina Dumitrache, inițiator al proiectului de legalizare a canabisului medicinal este și Emanuel Ungureanu, deputat USR și fondatorul unui ONG dedicat îngrijirii copiilor și tinerilor cu insuficiență renală cronică (Asociația pentru Solidaritate și Empatie Delia Grădinaru). Emanuel Ungureanu a lucrat, în trecut, ca asistent social în cadrul Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, fiind primul asistent social din România specializat în asistența bolnavilor care suferă de insuficiență renală cronică.

FOTO: Emanuel Ungureanu, deputat USR și inițiator al proiectului de lege

Emanuel Ungureanu acuză faptul că proiectul care „sprijină bolnavii în fază terminală, cu dureri cronice, este blocat de către domnul ministru Rafila personal. Am fost la domnia sa, într-o audiență pe acest subiect, și a refuzat categoric, spunând că el nu are încredere în beneficiile canabisului medicinal pentru bolnavi. Așadar, refuzul a fost clar și foarte categoric, în ciuda faptului că principala inițiatoare a acestui proiect este o doamnă din societatea civilă, Alexandra Cârstea, a cărei mamă a murit în chinuri, iar susținătoarea principală a acestui proiect, din punct de vedere politic, este doamna Cristina Dumitrache, deputat PSD.”

Emanuel Ungureanu mai spune că „deși acest proiect are o largă susținere parlamentară, el este blocat, după ce a trecut tacit de Senat. Ultimul care s-a opus vehement acestui proiect este chiar domnul ministru Rafila, care nu a făcut absolut nimic la Ministerul Sănătății în cele aproape 8 luni de când zace pe acel scaun”.

HotNews.ro a încercat să obțină un punct de vedere privind acest proiect de lege și de la ministrul Sănătății. Alexandru Rafila nu a oferit niciun răspuns, până la momentul apariției acestui articol.

-----

Sursă foto articol: Dreamstime.com.

Citește și: