Fetița în vârstă de 5 ani diagnosticată cu boala Wilson și insuficiență hepatică, despre care s-a crezut inițial că ar fi fost primul caz de îmbolnăvire de hepatită de origine necunoscută din România, a fost supusă cu succes unui transplant hepatic. Fetița de 5 ani a primit un transplant hepatic realizat la Institutul Fundeni din București, de o echipă coordonată de directorul centrului de transplant hepatic, prof. dr. Irinel Popescu.

Cazurile de hepatita la copii provoaca ingrijorari in EuropaFoto: Peter Byrne / PA Images / Profimedia

Fetița care a făcut transplant hepatic, în stare stabilă

Transplantul hepatic pediatric a fost realizat în seara zilei de 30 aprilie.

După transplant, starea fetiței este stabilă, ea rămânând sub supraveghere în secția de Terapie Intensivă 3 de la Institutul Clinic Fundeni.

„În acest weekend, consecutiv apariției suspiciunii unei hepatite fulminante de etiologie neprecizată la un copil de 5 ani, a apărut necesitatea efectuării unui transplant de urgență pacientului pediatric. Ca o consecință a creșterii continue din ultima perioadă a numărului de donatori, prin eforturile susținute ale coordonatorilor de transplant și kdp din spitalele aflate în Programul Național de Transplant, cât și ale coordonatorilor regionali și național - dr. Victor Zota, dr. Oana Pitea, dr. Raluca Neagu-Movilă - au existat 3 donatori aflați în moarte cerebrală pe teritoriul țării noastre. O grefă hepatică a fost adusă în Centrul de Chirurgie Hepatică și Transplant – Institutul Clinic Fundeni, unde o echipă, coordonată de directorul centrului de transplant - prof. dr. Irinel Popescu, a partiționat grefa în două fragmente hepatice după tehnica split-liver ex-vivo. Fragmentul de dimensiuni mai reduse a fost transplantat receptorului pediatric de o echipă mixtă, condusă de Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu, având în componență și specialiști din cadrul Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii Grigore Alexandrescu,printre care și conf. dr. Laura Bălănescu, viitoarea coordonatoare a centrului de transplant pediatric hepatic Grigore Alexandrescu”, arată Agenția Națională de Transplant, într-un comunicat.

Echipa chirurgicală și de ingrijire a fost coordonată de prof. dr. Irinel Popescu și a fost compusă din specialiști de la Institutul Clinic Fundeni și de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu.

De la Institutul Clinic Fundeni:

  • Prof.dr. Vladislav Brașoveanu - șeful echipei chirurgicale
  • Dr. Dragos Zamfirescu
  • Dr. Ion Barbu
  • Dr. Alexandru Ristea
  • Dr. Florin Ichim
  • Dr. Razvan Lazea
  • Dr. Ovidiu Magdoiu
  • Dr. Stefan Andronic
  • Prof. dr. Dana Tomescu – șeful echipei ATI
  • Conf. dr. Mihai Popescu
  • Dr. Alexandra Marcu
  • Dr. Mihai Simionescu

De la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu:

  • Conf. dr.Laura Bălănescu
  • Dr. Dana Malureanu
  • Dr. Moga Andreea
  • Dr. Florin Rusu (ATI)
  • Dr. Alexandru Baetu (ATI)

Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu se afla in proces avansat de acreditare pentru realizarea unui Compartiment de transplant hepatic pediatric, arată Ministerul Sănătății.

Aceasta presupune indeplinirea criteriilor referitoare la activitatea de transplant în domeniile resurselor umane, bazei materiale și cele operationale.

Colaborarea cu specialiștii de la Institutul Clinic Fundeni este esențială pentru încheierea cu succes a acestui proces, potrivit Ministerului Sănătății. Conf. dr. Laura Bălănescu a fost desemnată coordonator al noului Centru de transplant hepatic pediatric.

Ministerul Sănătății promite că va acorda tot sprijinul necesar pentru acreditarea și funcționarea cât mai rapidă a acestui Centru, încât în cursul verii să poata realiza primele transplanturi hepatice la copii din România.

Alte 4 transplanturi în acest weekend

Alte 4 transplanturi au avut loc în România în ultimele zile.

Fragmentul de dimensiuni mai mari din grefa hepatică a fost transplantat unui receptor adult de către o echipă condusă de dr.Doina Hrehoreț. Echipa de anestezie și terapie intensivă ce a participat la aceste intervenții a fost coordonata de prof. dr. Dana Tomescu. Intervențiile au reprezentat un succes, reiterând faptul că transplantul este o resursă terapeutică salvatoare de vieți, de multe ori fiind singura în măsura să ajute pacienții cu boli terminale, arată Agenția Națională de Transplant.

Echipa condusă de prof. dr. Horațiu Suciu a transplantat cu succes o grefă cardiacă unui receptor pediatric, în cadrul centrului de transplant cardiac al Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon din Iași s-a transplantat o grefă hepatică de către echipa condusă de prof. dr. Cristian Lupașcu, iar în cadrul compartimentului de transplant renal al Spitalului Clinic Dr.C. I. Parhon din Iași, au fost transplantate doua grefe renale, de către echipa coordonată de prof. dr. Adrian Covic.

De asemenea, în cadrul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj au fost transplantate patru grefe renale unor pacienți cu insuficiență renală, de către echipa coordonată de conf. dr. Florin Elec.

„La acest efort colectiv participă mult mai mulți oameni decât cei menționați, aceasta dimensionând efortul echipelor implicate în activitatea de transplant, pentru care le mulțumim! Nu trebuie să uităm că toată această succesiune de proceduri salvatoare de vieți nu ar fi fost posibile fără gestul de un profund altruism al familiilor donatorilor”, arată Agenția Națională de Transplant.

Citește și: