Obținerea autorizației de securitate la incendiu, proiectul de mărire a puterii electrice instalate și sistemul de detecție pentru incendiu se numără printre obiectivele tăiate de Primăria Constanța de pe lista de investiții la Spitalul de Boli Infecțioase din oraș, aflat în subordinea autorităților locale, unde 7 pacienți au murit vineri dimineață într-un incendiu izbucnit în secția de Terapie Intensivă. Primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, a declarat vineri, după tragedie, că ISU a constatat anumite nereguli la Spitalul de Boli Infecţioase, iar conducerea unităţii medicale a făcut un plan de remediere a acestora şi a trimis documentele la ISU. Primarul afirmă că unitatea medicală avea tot ce era necesar.

HotNews.roFoto: Hotnews

Informația apare în documentul "Planul strategic 2020 - 2025 al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța", publicat pe site-ul unității medicale:

Obiective tăiate de pe lista de investiții de către Primăria Constanța, deoarece urmează a fi realizate în cadrul proiectului european de eficientizare energetică:

  • Proiect tehnic pentru mărirea puterii electrice instalate în spital, inclusiv obținerea avizului de racordare
  • Lucrare de racordare la postul de transformare existent al Enel în vedere măririi puterii instalate
  • Proiect documentație tehnică pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu
  • Proiect de specialitate sistem detecție incendiu pentru autorizație ISU
  • Instalare sistem de detecție incendiu

Primarul Constanței: Spitalul a avut tot ce a fost nevoie

Primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, a declarat vineri, după tragedie, că ISU a constatat anumite nereguli la Spitalul de Boli Infecţioase, iar conducerea unităţii medicale a făcut un plan de remediere a acestora şi a trimis documentele la ISU. Primarul afirmă că unitatea medicală avea tot ce era necesar.

"Au avut tot ceea ce a fost nevoie de la alimente până la alimentare cu energie electrică, oxigen. Anul trecut, pentru că a fost necesar oxigen, am mai cumpărat în plină iarnă o butelie de oxigen ca să avem în tot spitalul, că iniţial era doar la ATI. Am suplimentat puterea electrică cu ajutorul ENEL-ului, de la 65 la 105 kilowatti tocmai ca să nu fie probleme. ISU a venit în control, a constatat anumite nereguli, orice control constată nereguli, a lăsat o fişă, spitalul şi-a făcut un plan de remediere a acestora şi a trimis toate documentele către ISU", a afirmat Chițac, potrivit News.ro.

Vergil Chițac a adăugat că instalaţia electrică a spitalului este bună.

Și managerul spitalului, Stela Halichidis, a declarat vineri dimineață, la scurt timp după tragedie, că toate defecțiunile care fuseseră semnalate fuseseră remediate, la spital nu era nimic în neregulă, "dar s-a întâmplat un necaz".

"Totul funcționa conform legii, toate defecțiunile au fost remediate, dar s-a întâmplat un necaz. Toate actele sunt în regulă, nu era nimic în neregulă", a declarat managerul Halichidis Stela, care inițial nu voia să facă declaratii, spunând că îi este rău: "Mie mi-e rău, ce vreți, să mor aici?", le-a spus ea jurnaliștilor.

Una din 5 clădiri spitalicești din România nu are autorizație ISU

Prevenirea incendiilor în spitalele din România rămâne doar în declarații. Multe unități spitalicești sau clădiri ale acestora nu au nici măcar hidranți, iar de instalații de detecție a incendiilor nici nu poate fi vorba. Căile de evacuare în caz de incendiu, dar și condițiile de evacuare a pacienților nu sunt asigurate. Datele reies din raportele controalelor făcute de IGSU la spitalele din România în ultimii doi ani. Deși deficiențele au fost semnalate în 2019, în 2020 nu au fost remediate. Documentele au fost publicate de Ministerul Sănătății în ianuarie 2021.

În 2019 au fot efectuate controale la 527 de unități sanitare cu paturi, fiind identificate 3.769 de încălcări ale legislației privind apărarea împotriva incendiilor.

În 2020 au fost făcute, după incendiul de la Piatra Neamț, controale în 292 de secții de Terapie Intensivă, fiind constatate 1921 deficiențe.

În România, una din cinci clădiri spitalicești nu are autorizație ISU. Potrivit raportului IGSU, la data de 16 decembrie 2020, din cele 1.392 de clădiri ale unităților sanitare publice și private care funcționau în România, 302 nu dețineau autorizația de securitate la incendiu, însă 120 dintre ele au avize eliberate. 310 clădiri aveau autorizație de securitate la incendiu, 52 erau autorizate parțial, iar 728 nu necesitau obținerea documentului.

Raportul controlului din 2020 la secțiile ATI a scos la iveală problemele grave ale spitalelor, inclusiv la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța unde a avut loc vineri un puternic incendiu, în care mai mulți pacienți și-au pierdut viața.

La acest spital instalatiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor, nu funcționează instalatiile de detectie, semnalizare si avertizare a incendiilor, se arăta în raport.