Cisplatin, medicament esențial folosit de zeci de ani în tratamentul cancerului, nu este disponibil în România, semnalează, pe Facebook, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. "Zeci de oameni îmi scriu că Cisplatin - un medicament esențial care se folosește de zeci de ani în tratamentul cancerului și care costă mai puțin de 100 lei/cură - nu este disponibil", scrie Vlad Voiculescu.

Vlad VoiculescuFoto: AGERPRES

"În mod normal, în fața unor astfel de nenorociri, ne întrebăm: 'cum am ajuns aici?'. De data asta însă știm foarte bine și cine și cum (printr-o politică de prețuri tembelă și prin eliminarea în 2017 a Listei Medicamentelor Esențiale introduse de mine în legislație în 2016) ne-a adus aici. Poate îi întreabă cineva totuși pe domnii de la PSD și de ce au făcut-o? De ce au lasăt oamenii fără medicamente?", adaugă Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu le amintește pacienților și medicilor că, în cazul în care au nevoie de un medicament și acesta lipsește, pot semnala lipsa acestuia pe site-ul www.medicamente-lipsa.ro, iar Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului ar trebui să le ofere un răspuns.

În România se înregistrează constant discontinuități în aprovizionarea cu medicamente, cele mai cunoscute crize din ultimii ani fiind criza de citostatice pentru pacienții oncologici, care s-a întins pe mai mulți ani, și criza imunoglobulinei, declanșată în vara anului trecut. De asemenea, în toamna anului trecut, peste jumătate dintre medicamentele esențiale în tratamentul tuberculozei lipseau din România, iar medicii stomatologi se plângeau că trebuie să achiziționeze anestezice din afara țării sau la suprapreț.