Vladimir Putin a afirmat din nou, vineri, ca Rusia "trebuie sa neutralizeze toate amenintarile militare la adresa securitatii sale", liderul de la Kremlin nominalizand sistemul de aparare antiracheta al NATO de pe teritoriul Romaniei, implementarea conceptului de atacuri strategice globale si razboaiele informationale, scrie Sputnik News.

Vladimir PutinFoto: Agerpres / Tanjug

Vladimir Putin a facut aceste declaratii la o intalnire cu sefii industriei de aparare din Rusia.

In aceesi zi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat ca a avut "o discutie buna", la telefon, cu Donald Trump, presedintelr ales al Statelor Unite, despre viitorul Aliantei si importanta unei "cresteri a cheltuielilor de aparare" in tarile aliate.Aceasta a fost prima discutie intre cei doi, dupa victoria lui Trump in cursa pentru Casa Alba, in 8 noiembrie.

Stoltenberg l-a "felicitat pentru victoria sa si a spus ca este important sa lucreze cu el si echipa sa insarcinata cu securitatea nationala", a precizat NATO, intr-un comunicat. Intr-un tweet, Jens Stoltenberg a mentionat ca a evocat cu interlocutorul sau importanta unei "cresteri a cheltuielilor de aparare" in tarile aliate.

Doar 5 dintre cei 28 de membri ai NATO (Statele Unite, Marea Britanie, Polonia, Grecia si Estonia) cheltuiesc pentru aparare echivalentul a cel putin 2% din produsul lor brut, prag dorit de Alianta. Romania s-a angajat sa cheltuiasca 2% incepand de anul viitor.

Donald Trump a starnit ingrijorare in timpul campaniei electorale cand a lasat sa se inteleaga ca Washingtonul ar putea sa se gandeasca de doua ori inainte de a veni in ajutorul unui aliat din NATO in pericol dar care nu a cheltuit suficient pentru apararea sa.

O astfel de atitudine ar pune in discutie principiul apararii colective, care se afla la baza actului fondator al NATO.