Statul rus a scos la vanzare pe bursa 10,9% din producatorul gigant de diamante Alrosa - prima cesionarea a activelor de stat din cadrul planului de privatizare decis de guvern ca raspuns la prabusirea pretului petrolului, scrie AFP.

Mina de diamante de la Mirny, operata de Alrosa Foto: alrosa.ru

Intr-un comunicat de presa publicat in noaptea de miercuri spre joi pe site-ul Bursei de la Moscova, primul producator mondial de diamante a anuntat ca a inceput sa colecteze oferte de la investitori pentru 802 milioane de actiuni detinute de stat.

Avand in vedere cotatia actiunilor grupului joi dimineata, tranzactia a trebui sa se ridice la 54 miliarde de ruble (circa 760 milioane de euro). Potrivit unor surse citate de presa rusa, rezultatul operatiunii ar urma sa fie facut public luni.

In prezent, grupul din Iakutia este detinut in proportie de 44% de statul federal si de 25% de regiunea Iakutia. O parte de 16% a fost scoasa pe bursa in 2013, insa miscarea a avut rezultate dezamagitoare.

Statul rus intentioneaza sa utilizeze fondurile din tranzactie pentru cheltuielile sale bugetare si se angajeaza sa nu le foloseasca pentru o activitate supusa unor sanctiuni, a precizat Alrosa intr-un comunicat de presa.

Guvernul a decis la sfarsitul anului 2015 sa lanseze un vast program de cesiune de active guvernamentale pentru a acoperi gaura lasata in buget de scaderea pretului petrolului, care constituie o mare parte din veniturile sale.

In acest proces ar urma sa fie implicate, pe langa Alrosa, producatorii de petrol Rosneft si Bashnef.