Guvernul rus a pus deoparte 135 miliarde de ruble (1,7 mld. dolari) pentru a ajuta economia reala printr-un plan anti-criza, au declarat Reuters doi oficiali de rang inalt. De asemenea, potrivit unei a treia surse, un fond-tampon de 340 mld. reuble ar putea fi folosit pentru calmarea nelinistilor sociale.

Kremlin backgroundFoto: Colaj foto

Lovita dur de ieftinirea petrolului, de sanctiunile occidentale si de rubla in picaj, Rusia trebuie sa aleaga intre nevoia de a-si sprijini economia aflata in scadere si dorinta de a-si pastra banii pentru a traversa una dintre cele mai negre perioade de cand Vladimir Putin a venit la putere.

Doi oficiali de rang inalt au declarat Reuters ca un plan anti-criza de 135 mld. ruble a fost elaborat pentru a ajuta parti din economia reala. Banii sunt din fondurile bugetare necheltuite in 2015.

Industria cailor ferate si cea a uneltelor agricole, plus sectorul producerii de bunuri casnice si cel al constructiilor vor primi o parte dintre bani. Industriei producatoare de masini i s-au promis deja 50 din cele 150 de miliarde de ruble.

Ministrul de finante, care controleaza fondul anti-criza, este impotriva chelturii tuturor banilor, a spus o sursa. Decizia finala privind sectoarele care vor beneficia nu a fost inca luata.