​Un transport secret de arme si echipament militar, donat de Rusia, a ajuns catre Fiji, expertii pe probleme de securitate considerand ca "este o mutare de deschidere" intr-o batalie pentru influenta in regiunea Asia - Pacific, informeaza The Guardian.

Transportul de 20 de containere a ajuns saptamana trecuta in Suva, si va fi urmat de personal militar din Rusia ce vor veni ca "instructori" pentru noul echipament.

Pana in acest moment nu se stie ce arme au fost trimise in Fiji, dar politicienii de opozitie speculeaza ca ar putea fi vorba de un elicopter, armament greu si munitie non-letala pentru "controlul maselor".

Guvernul din Fiji a declarat ca armele vor fi folosite pentru a reinarma trupele de mentinere a pacii din misiunile ONU.

O proportie importanta a militarilor din Fiji sunt in acest moment in misiuni, 1.000 dintre ei fiind in Sinai, Syria, Goalnd Heights, Iraq si Liban.

Rusia a lucrat pentru a-si adanci relatiile economice, militare si diplomatice cu Fiji. Ministrul de externe rus Sergey Lavrov a fost primul membru al guvernului ce a vizitat Fiji in 2012, iar premierul fijian Voreqe Bainimarama a fost primul lider din tara asiatica ce a facut o vizita in Rusia.

Paul Buchanan, director la 36th Parallel Security Assessments, considera ca declinul influentei Vestice in Fiji este in faza terminla, dorinta de noi parteneri potrivindu-se cu nevoile Chinei si Rusiei de a-si extinde influenta asupra zonei Asia-Pacific.

"In 10-15 ani, vizite regulate de nave rusesti vor veni in Suva. Poate in 20 de ani, China si Rusia vor avea dreptul de a avea o baza in Fiji", a mai adaugat acesta.