Planul Statelor Unite de a aduce echipamente militare in Romania si in alte tari central si est-europene reprezinta o incalcare a Tratatului fondator NATO-Rusia care va avea "consecinte negative", anunta Ministerul rus de Externe, acuzand Washingtonul ca vrea destabilizarea Europei.

Planurile SUA de construire a unor centre pentru stocarea armamentului greu in Romania, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania si Polonia vor fi o incalcare a Tratatului fondator NATO-Rusia, a transmis luni Ministerul rus de Externe, potrivit Mediafax.

"Aceste masuri, daca vor fi implementate, vor incalca o prevedere-cheie a Tratatului fondator NATO-Rusia, din anul 1997; prin acest acord, Alianta Nord-Atlantica a asumat obligatia de a nu stationa capacitati combatante considerabile" in apropierea frontierelor ruse, a declarat Maria Zaharova, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, citat de LSM, postul public de radio si televiziune din Letonia.

"Speram ca arhitectii noii editii a Razboiului Rece isi vor da seama de riscurile si consecintele negative ale militarizarii fortate a uneia dintre cele mai calme regiuni ale lumii din punct de vedere militar; speram ca vor manifesta vointa politica si vor renunta la scheme si metode specifice erei de conflict", a adaugat Maria Zaharova.

"Pregatiri militare de o asemenea amploare ale Statelor Unite sub pretextul total inadecvat de a proteja aliatii de o amenintare rusa inexistenta nu doar ca nu corespund intereselor privind pacea si securitatea in Europa, ci confirma din nou intentiile Washingtonului de a provoca escaladarea tensiunilor si de a afecta stabilitatea continentului", a incheiat oficialul rus.

Departamentul american al Apararii a anuntat la inceputul lunii decembrie un plan de construire a unor unitati pentru stocarea de armament in Romania, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania si Polonia, in cadrul Operatiunii "Determinare Atlantica" ("Atlantic Resolve"), demarata ca reactie la presupusele ingerinte ruse in Ucraina. Echipamentele militare folosite de armata americana la manevre comune in Europa Centrala si de Est ar urma sa fie mentinute in aceste tari.

Pentagonul a anuntat pe 1 decembrie ca Romania va primi un prim set de echipament militar, format din aproximativ 70 de piese, in vederea consolidarii capacitatilor Operatiunii Determinare Atlantica, la care tara noastra participa din martie 2015.