Grupul rus de tehnologii radio-electronice (KRET), cel mai important producator rus de electronica militara, a predat armatei ruse primul lot de sisteme de razboi electronic Hibini pentru bombardiere Suhoi Su-34, care permit bruierea comunicatiilor sistemelor antiracheta, relateaza portalul rusesc Sputnik.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Anul acesta, KRET a livrat pentru prima data sisteme de razboi electronic Trupelor aerospatiale ruse, care permit transformarea unui Su-34 conventional intr-un avion special de bruiaj in cateva minute. Acest avion va fi capabil sa bruieze comunicatiile sistemelor de rachete antiaeriene si ale avioanelor-radar cu raza lunga de actiune de tip AWACS", a anuntat vineri Igor Nasenkov, director general adjunct al KRET.

Potrivit acestuia, grupul aerian protejat de acest avion "dispare efectiv de pe ecranele radarelor inamice (...). Avionul poate astfel sa bruieze comunicatiile inamice, realizandu-si in acelasi timp misiunile de bombardament".

Sputnik scrie ca Hibini a devenit cunoscut in toata lumea in aprilie 2014, cand un bombardier rusesc Su-24 a survolat distrugatorul american USS Donald Cook in Marea Neagra. Avionul rusesc nu avea arme la bord, ci doar sistemul de razboi electronic, in timp ce distrugatorul american de generatia a IV-a era inarmat si dotat cu sistemul antiracheta Aegis.

In timp ce se apropia de nava americana, bombardierul rusesc i-a debransat radarul, comenzile de lupta si sistemele de transmisie a datelor, sustine Sputnik, adaugand ca in urma incidentului, USS Donald Cook s-a retras in portul Constanta.

Anuntul de vineri intervine dupa ce, la 18 decembrie, Statele Unite si Romania au declarat "capabilitatea tehnica" a bazei antiracheta de la Deveselu, subliniind componenta defensiva a acesteia.